Volledig scherm
Vaccinatie naald

Vaccinatiegraad in Utrechtse Heuvelrug blijft ver achter bij landelijk gemiddelde

Utrechtse Heuvelrug neemt maatregelen om het lage aantal inentingen in de gemeente aan te pakken. Door middel van samenwerking met de GGD en bijeenkomsten met onder andere scholen en kerken, moet er meer aandacht komen voor het thema.

Dat er ieder jaar minder ouders zijn die hun pasgeborene laten inenten, geldt ook in Utrechtse Heuvelrug. Hoewel de gemeente het in vergelijking met vorig jaar iets beter doet, ligt de vaccinatiegraad hier met 88.8 procent nog steeds onder het landelijk gemiddelde. De WHO (World Health Organization) streeft ernaar dat zo’n 95 procent van alle zuigelingen wordt gevaccineerd, het landelijk gemiddelde schommelt rond de 92 procent. 

Binnen de dorpen in Utrechtse Heuvelrug zijn een aantal verschillen te merken. In Leersum vinden de minste inentingen plaats: hier krijgt slechts 82 procent van de zuigelingen een inenting voor difterie, kinkhoest, tetanus en poliomyelitis (DKTP) en wordt maar 83 procent ingeënt tegen de bof, mazelen en rodehond (BMF).  

Maatregelen

Hoewel er op landelijk niveau steeds minder zuigelingen worden gevaccineerd, loopt Utrechtse Heuvelrug al een aantal jaar achter op het landelijk gemiddelde. De gemeente neemt dan ook maatregelen. Een woordvoerder laat weten dat het belang van vaccinatie de komende tijd sterk onder de aandacht gebracht zal worden bij inwoners. Zo zullen jeugdartsen meer tijd besteden aan het onderwerp, maar wordt er ook actief samengewerkt met de GGD, zodat zowel ouders als jongeren hier terecht kunnen met hun vragen. 

De gemeente Utrechtse Heuvelrug laat weten dat er in maart een bijeenkomst georganiseerd over het thema. Op deze manier moet het onderwerp vaccinatie beter onder de aandacht gebracht worden. ,,Dat gebeurt samen met scholen, verloskundigen, kinderopvang, huisartsen, kerken en het sociaal dorpsteam.” 

Dat de gemeente een gesprek aangaat met kerken is niet nieuw. Gemeente De Bilt liet eerder al weten dat zij in gesprek gingen met vertegenwoordigers van de kerken, nadat de vaccinatiegraad van zuigelingen hier - met name in de streng gelovige dorpskern Maartensdijk - slechts op 77 procent bleek te liggen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht