Volledig scherm
In het huis van de vader werden vele duizenden pillen gevonden, in zijn dochters huis grondstoffen om drugs mee te produceren. Ook trof de politie in beide huizen wapens aan. © Getty Images/iStockphoto

Vader en dochter uit IJsselstein zaten tot over hun oren in de drugs

Een vader (57) en dochter (26) uit IJsselstein moeten voor respectievelijk 48 en 18 maanden de cel in. Dat is althans de eis van het Openbaar Ministerie. De twee worden verdacht van grootschalige drugshandel en wapenbezit.

Johan B. en zijn 26-jarige dochter handelden in diazepam onder de valse merknaam Sandoz. In de woning van de man werden 77.000 pillen diazepam, 153.000 BZP-pillen en 5.000 MDMA-pillen aangetroffen. Ook werden er versnijdingsmiddelen, informatie over het bereiden, een vuurwapen, pepperspray en drie stroomstootwapens in de woning aangetroffen.

In  het huis van de dochter, die wordt verdacht van het medeplegen van de handel in diazepam en van voorbereidingshandelingen voor het maken van harddrugs, werden nog meer wapens gevonden en grote hoeveelheden stoffen waar drugs van gemaakt kunnen worden. 

Depressief

In 2016 werden B. en zijn dochter al aangehouden, maar omdat B. moest worden opgenomen in een psychiatrische kliniek, konden de twee toen niet terechtstaan. Op verzoek van de verdediging werd B. onderzocht en depressief en detentieongeschikt verklaard. De afdeling waar B. in september 2016 is behandeld, kan echter geen depressie of PTTS (post­trau­ma­ti­sche stress­stoor­nis) vaststellen en twijfelt aan de verhalen van de verdachte. 

De officier van justitie zei dat de persoonlijke omstandigheden niet zwaarder mogen wegen dan het belang van de maatschappij en eiste tegen B. een celstraf van 48 maanden, waarvan een jaar voorwaardelijk. Tegen de dochter eiste hij 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. Daarnaast eist het OM dat alle winsten worden afgepakt. Het gaat om een bedrag van 284.000 euro in totaal. 

De rechtbank doet op 17 april uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht