Dascha Graafsma.
Volledig scherm
Dascha Graafsma. © Privefoto

Vader gelooft niet in zelfdoding 16-jarige dochter

De 16-jarige Dascha Graafsma uit Hollandse Rading stierf vrijdagnacht door een aanrijding met een trein. De politie gaat er vanuit dat het meisje zelfmoord heeft gepleegd, maar haar vader gelooft dat niet. ,,Er klopt teveel niet,'' zegt René Graafsma.

Quote

Vraag het haar vriendin­nen, vraag het haar vriendje, vraag het ons. Ze was een blij, gelukkig meisje

René Graafsma

Onder de kop 'de onverklaarbare dood van Dascha Graafsma' vraagt haar vader op zijn eigen weblog aandacht voor het drama dat zijn familie trof. 'Als vader wil ik u vragen om alle mogelijke media-aandacht aan het gebeuren te geven. Met de vraag of iemand haar heeft gezien, gesproken, tijd met haar heeft doorgebracht, of alles wat er maar te bedenken is', schrijft hij.

René Graafsma schrijft dat zijn dochter vrijdagavond met drie vriendinnen ging stappen in Hilversum, in de gelegenheid Let's Get Down. Om twee uur zou ze daar even weggegaan zijn 'om te plassen'. Daarna kwam ze niet meer terug. Ook haar telefoon blijkt onvindbaar. In de periode is het meisje vaak gebeld en zijn er berichten verzonden waar zij niet op reageerde. 

Fysiek onmogelijk
Om kwart voor zes, bijna vier uur later, werd Dascha door een trein aangereden vlakbij station Sportpark Hilversum. ,,Ze had slechts een t-shirt aan, witte gympen en een broek. Fysiek onmogelijk om daarmee zoveel tijd buiten door te brengen'', zegt Graafsma.

Wat is er in de tussentijd gebeurd? Dat is de vraag die de aangeslagen familie en vrienden van het meisje bezighoudt. ,,We vragen iedereen contact op te nemen die wat weet'', zo vertelt Graafsma. Hoewel het lichaam dat op het spoor gevonden is, onherkenbaar is beschadigd, gaan de politie en vader Graafsma er van uit dat het om Dascha gaat.

Gelukkig meisje
Waar de politie overtuigd is van zelfdoding, denkt Graafsma daar heel anders over. ,,Vraag het haar vriendinnen, vraag het haar vriendje, vraag het ons. Ze was een blij, gelukkig meisje. Ze heeft volgens haar vriendinnen die avond geen ruzie gehad en er is niks vervelends gebeurd. Dit kan gewoon niet, dit klopt niet. Haar vriendje huilt de hele dag.''

Op zijn Facebook-pagina reageren mensen vol ongeloof en ze ondersteunen de gedachte van Graafsma dat er iets anders gebeurd moet zijn. ,,Er zijn ouders die melden dat ze dezelfde nacht met hun kind in het ziekenhuis geweest zijn omdat ze onwel waren geworden in dezelfde  zaak. Mogelijk zijn er drugs of zoiets in hun drankje gedaan. Misschien is dat bij mijn dochter ook gebeurd.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht