Volledig scherm
Vader Ricardo van Jaarsveld met zijn kinderen Raven, Noah en Yael. © Privé

Vader slachtoffer A2 snapt niet wat wegpiraat bezielde

Een horrorfilm, die nog maar net begonnen is. Zo omschrijft Louis van Jaarsveld het verlies van zijn zoon Ricardo die omkwam bij het auto-ongeluk, op 30 december op de A2 bij Maarssen. Louis en Wilma van Jaarsveld uit Boskoop verloren hun zoon, twee kleinzonen raakten zwaargewond, evenals hun schoondochter.

Volledig scherm
© anp

,,Eén of andere idioot heeft een enorm ongeluk veroorzaakt", zei Louis van Jaarsveld die woensdagmiddag nog tegen zijn vrouw. Geen idee had hij toen, dat zijn eigen zoon was omgekomen bij dat heftige ongeluk. ,,We wisten niet dat hij een dagje uit zou gaan, terwijl hij eigenlijk veel met ons deelde. We hadden de kerstdagen ook samen doorgebracht. Eerste kerstdag hier in Boskoop, de tweede bij hen in Julianadorp. Daar ben ik achteraf heel blij om."

Dagje uit
Ricardo van Jaarsveld (42) was met zijn drie kinderen en zijn vriendin Jennifer op weg naar Safaripark Beekse Bergen. Het gezin zou een dagje uit gaan. Ook zijn ex-vrouw Diane en haar man zaten in de auto. ,,Ricardo en Diane zijn ongeveer vier jaar geleden gescheiden, maar hielden altijd goed contact," vertelt Louis. ,,Diane zegt ook dat Ricardo altijd haar beste vriend is gebleven. Ze bespraken alles en gingen samen naar de school van de kinderen."

Het gezin woonde in Julianadorp, waar de kinderen op school zitten. Ricardo's dochter Yael (9) liep slechts een paar schrammen op bij het ongeluk, haar broers zijn er slechter aan toe. Noah (11) brak beide benen, zijn tweelingbroer Raven ligt nog altijd op de intensive care. Hij brak beide benen en zijn nek en liep diverse inwendige verwondingen op. De jongen onderging vijf operaties en is inmiddels buiten levensgevaar. Ook vriendin Jennifer ligt met meerdere breuken nog altijd in het ziekenhuis.

Quote

Ricardo was veel te goed voor deze wereld. Zijn kinderen waren alles voor hem

Louis Jaarsveld

Crematie
Ricardo ligt bij zijn ouders in het Zuid-Hollandse Boskoop opgebaard, waar het een komen en gaan is van vrienden en familie. ,,Ik ben blij dat we hem hier hebben. We hebben gelukkig een grote familie en veel vrienden, die heb je in deze tijd hard nodig." Ricardo's zus Esmaralda komt vandaag over vanuit de Verenigde Staten, waar zij met haar man en zoon woont.

Vrijdag wordt Ricardo gecremeerd. ,,Wij hebben het advies gekregen om de boosheid te bewaren tot alles achter de rug is," zegt Louis. ,,Maar je ontkomt er niet aan, toch merk ik dat er steeds meer berusting komt." Zijn vrouw is feller. ,,Ik wil niet horen dat hij over drie maanden weer op straat loopt, ook al krijgen we er niks mee terug. Wat die man allemaal veroorzaakt heeft. We worden geleefd op dit moment, maar volgende week zal dat al weer heel anders zijn."

Volgens het echtpaar heeft het ongeluk zowel in Boskoop, als in het Noord-Hollandse Julianadorp enorme impact. Ricardo en Jennifer zouden op 1 januari de sleutel krijgen van een pand in Den Helder, waar zij een kringloopwinkel wilden beginnen. Ricardo, die opgroeide in Boskoop, was veel te goed voor deze wereld, zegt zijn moeder als ze haar zoon omschrijft. ,,Hij werd nooit boos en hield met iedereen rekening." ,,Hij was een onvoorstelbaar lieve vader voor zijn kinderen," vult haar man aan. ,,Hij was er altijd voor ze. Zijn kinderen waren alles voor hem."

Quote

Het is niet te geloven dat iemand een ander zoiets aan kan doen

Louis Jaarsveld

Dader
Het echtpaar heeft deze maandagochtend een telefoontje gehad van de politie dat er in de komende  journaals wellicht nieuws gemeld wordt over de dader van het auto-ongeluk. De man reed woensdag 30 december volgens ooggetuigen met enorm hoge snelheid over de linkervluchtstrook van de A2 en klapte vervolgens op de auto waarin Ricardo met zijn gezin zat. De auto vloog door de lucht en landde op zijn dak.  ,,Het is zelfs landelijk nieuws geworden," zegt Van Jaarsveld, als hij de televisie heeft aangezet en opnieuw de beelden van net na het ongeluk ziet.

,,Het geeft, tussen haakjes, voldoening dat de dader voor een zwaar misdrijf wordt aangeklaagd. Natuurlijk word je zo weer geconfronteerd met het ongeluk, maar ik wil deze  procedure wel blijven volgen. Ik wil weten wat er gebeurt met deze man. Het is niet te geloven dat iemand een ander zoiets aan kan doen."

Wilma en Louis van Jaarsveld zijn vol lof over de politieagenten, die hen het slechte nieuws kwamen brengen en over de familierechercheurs die hen nu begeleiden. ,,'s Avonds keken we het journaal en zagen de beelden van het auto-ongeluk, waarop mijn vrouw vroeg of ik dát ongeluk bedoelde waar ik eerder die dag over vertelde. We hadden de auto niet herkend, het was een wrak, dus dat kon ook niet. Tien minuten later stonden agenten aan de deur. Ze hadden ons niet eerder kunnen traceren, vanwege de samengestelde gezinnen in de auto."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht