Volledig scherm
Columniste Marieke Dubbelman. © Marco de Swart

Vaderdag: ik doe niet meer mee

ColumnDe bakker in het winkelcentrum vraagt op Facebook of ik nog even langskom. De nougatblokken en de overheerlijke bonbons liggen te wachten op vader, zegt hij. Eronder wenst de gemeente alle vaders in Utrecht een vrolijke en mooie Vaderdag met de liedtekst van Papa van Stef Bos.

Op Instagram komen ontbijtjes, knutsels en cadeautjes voorbij.

Quote

Nu is hij alleen nog maar een herinnering

Ik doe dit jaar niet mee. Zaten mijn vader en ik vorig jaar nog te snaaien bij de bakker op het terras, nu is hij alleen nog maar een herinnering en een bus vol met as. Een dode vader is toch wat stommer, dan ik had gedacht. De zorgen over hem, zijn ingeruild voor gemis, dat me net zo onverwachts overvalt als de zorgen dat deden.

'Welkom bij de club' en 'het hoort erbij', hoor ik sommige lezers nu mompelen en gelijk heeft u. Voortaan moet ík tegen mezelf zeggen dat ik me niet druk moet maken, omdat ik daar niks mee opschiet. Mijn vader was daar toch overtuigender in. Ik ga er maar van uit dat de tijd het me nu wel verder zal leren.

En pap, ik doe echt mijn best, maar soms maak ik me gewoon druk. Druk over dingen, waar ik helemaal niks aan kan veranderen. Want op deze Vaderdag, denk ik ook aan de vader van Tristan. Op zijn nachtkastje had óók een glazen potje met een natte vleeskleurige pantybol met twee schele ogen gevuld met aarde en graszaad, moeten staan.

En dat kleine lieve meisje A. had gewoon zo'n heerlijk zelfverzonnen liedje moeten zingen vanochtend voor haar vader, Bart Berlage bij het ontbijt. Maar Bart en Tristan zijn hier niet meer.

Vandaag denk ik ook aan Arno, Joyce, Kim, Hans, Sander, Yulan en al die andere mensen die Vaderdag alleen nog in hun hart kunnen vieren.

Morgen staat Kris Kristofferson, een van mijn vaders muzikale helden in TivoliVredenburg en samen met mijn moeder en de vrienden van mijn ouders, ga ik er heen. En ik weet nu al zeker dat ik ergens in mijn hoofd mijn vader zachtjes mee zal horen neuriën en dat het dan weer goed is.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht