Vakkanjers lokt jongeren naar de techniek: 'Dingen maken met je handen'

VideoZo veel mogelijk jongeren warm maken voor een carrière in de techniek, dat is het belangrijkste doel van de Vakkanjers: een wedstrijd voor vmbo'ers en mbo'ers uit het hele land. Zij kregen de opdracht om oplossingen aan te dragen voor wateroverlast. Opdrachtgever is de Unie van Waterschappen. Vandaag was het slotstuk van de wedstrijd in de Werkspoorkathedraal.

Daar zijn ook workshops lassen, 3D-printen of een geluidsinstallatie bedienen. Voor de ongeveer 1400 bezoekers is er genoeg te beleven in de grote fabriekshal in Zuilen, met als hoogtepunt de prijsuitreiking aan de scholen met de beste ideeën

Het is een drukke en gezellige bedoening, maar het evenement is niet voor niets in het leven geroepen. Steeds minder vmbo'ers kiezen voor een vervolgopleiding in de techniek en dat is een slechte ontwikkeling, vindt Hetty Klavers, dijkgraaf van het waterschap Zuiderzeeland en woordvoerder van opdrachtgever Unie van Waterschappen. ,,We hebben ze hard nodig en je ziet vandaag met wat voor creatieve ideeën ze kunnen komen. Hopelijk kiezen velen hier voor een leven in de techniek", zegt Klavers. 

De tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Rick Wakelkamp (links) en Martijn Claassen komen van OSG Schoonoord in Zeist. Rick: ,,Techniek past gewoon bij mij." © Foto Ruud Voest

Omdat de waterproblematiek in de toekomst zal toenemen, moesten de potentiële techniekstudenten voor de wedstrijd een oplossing te bedenken voor wateroverlast. Op die manier wil het Vakkanjerproject tegelijkertijd aan twee problemen werken: het tekort aan techniekstudenten én de wateroverlast. ,,Zo slaan we twee vliegen in één klap", zegt Klavers, terwijl ze zichtbaar geniet van het evenement. ,,Of we de plannen van de winnaars ook daadwerkelijk uitvoeren? We gaan serieus kijken wat we ermee kunnen doen." 

Een van de scholen die het na enkele voorrondes tot de finale schopte, was OSG Schoonoord uit Zeist. Een dag nadat ze hoorden dat ze geslaagd waren voor hun eindexamen, stonden leerlingen Rick Wakelkamp en Martijn Claassen keurig bij hun project. Winnen deden ze niet, maar een toekomst in de techniek lijkt zeker voor Rick in het verschiet te liggen. ,,Ik ga meubeltechniek doen. Dingen maken met je handen vind ik mooi", legt hij uit. ,,Het klopt dat er veel vraag is naar mensen in de techniekwereld, maar eigenlijk is dat alleen maar mooi meegenomen. Techniek past gewoon bij mij." 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht