Volledig scherm
De bruine rat laat zich geregeld zien in tuinen. © shutterstock

Van de ratten besnuffeld: overlast 'smerige beesten' in Houtense straat

De bewoners van het Citroengras in Houten weten het zeker: zij kampen met een heuse rattenplaag. Met regelmaat schiet er een bruin exemplaar door een van hun tuinen. Vanochtend nog trof straatbewoonster Minne Heringa er eentje dood aan in haar schuur.

Quote

Je gelooft je ogen niet, maar zo’n beestje schiet gewoon langs de stam omhoog en gaat van het fruit zitten eten.

Ad de Knegt

,,Ik vind het gewoon smerig’’, zegt buurman Ad de Knegt, die vorige zomer al drie klemmen in zijn tuin neerlegde. Helaas voor hem heeft zich daarin nooit een rat laten vangen. Ze zijn er wel. ,,Ik heb een appelboompje in de tuin. Soms zien we er zó een in klimmen. Je gelooft je ogen niet, maar zo’n beestje schiet gewoon langs de stam omhoog en gaat van het fruit zitten eten.’’

Buren van een paar deuren verder stonden oog in oog met twee ratten in de tuin toen ze terugkeerden van vakantie. De dieren hadden zo te zien een paar weken flink van de bramenstruik gesnoept. De dikste van de twee nam de benen met zelfs een rijpe braam in zijn bek geklemd.

Rattenkeutels

Via de buurtapp houden de bewoners elkaar nu op de hoogte van het rattenverhaal. De Knegt: ,,Iemand heeft van de week rattenkeutels voor de deur gevonden, en zelf heb ik die al eens op de vliering in de schuur aangetroffen. Het is geen lekker verhaal, als je buiten zit en de ratten ritselen door de struiken heen en weer naar de tuin van de buren. Dat gebéurt.’’

Quote

Ratten zijn net konijnen. Als ik er eentje vang, staat de volgende alweer klaar.

Ad de Knegt

De gemeente Houten wil liever niet spreken van een plaag. De overlast door ratten in tuinen is dit jaar niet erger dan in andere jaren. Maar de ongediertebestrijder van de gemeente is inmiddels wel op bezoek geweest. Hij heeft lokbakken met gif erin geplaatst in enkele tuinen. Hij heeft ook aangeboden klemmen te plaatsen. ,,Hij is nu met vakantie, dus we moesten dan zelf de dode ratten eruit halen. Daar moet ik niet aan denken. Ik vind het zúlke vieze beesten, de rillingen lopen ervan over mijn rug’’, zegt een Citroengras-bewoonster die liever niet bij naam wil worden genoemd.

De woningen aan het Citroengras kijken uit op een brede strook nog braakliggende grond in Houten-Zuid, een ongerept plekje voor dieren om zich in schuil te houden en zich er ongestoord te vermenigvuldigen. ,,Wat dat betreft zijn ratten net konijnen’’, zegt Ad de Knegt. ,,Als ik er eentje vang, staat de volgende alweer klaar.’’

Niet gevaarlijk

De bruine rat in de tuin is volgens het meldpunt ongediertebestrijding niet ongewoon en ook niet per se gevaarlijk, hoewel de dieren in verband worden gebracht met het overbrengen van de ziekte van Weil. Zonder ingrijpen kan een populatie wel snel uitdijen, en een rat die zich eenmaal thuis voelt in zijn verworven territorium laat zich moeilijk verjagen. Zelf gif strooien is verboden, omdat ook andere dieren daarvan dood kunnen gaan. Hulp van een professional wordt dan ook al snel aangeraden.

Minne Heringa, die dus een dode rat in haar schuur vond, ligt er nog het minst van wakker: ,,Heel Utrecht zit er vol mee, dus het is niet zo gek dat Houten er ook wel een paar zal hebben’’, zegt ze. ,,Laat de natuur zijn gang maar gaan.’’ Toch vindt ook zij dat als de plaag te erg wordt, er moet worden ingegrepen.

Geen etensresten

Aan het Citroengras roepen bewoners elkaar nu op geen barbecue- en andere etensresten op straat of in de tuin te laten slingeren, en kippenvoer of konijnenbrokjes strak onder een deksel te bewaren. Ook zoeken zij contact met andere wijkbewoners. ,,De ratten zullen tenslotte vast niet alleen onze straat bezoeken.’’ Gezamenlijk, via de 'wijkgerichte aanpak', willen ze dan de overlast aanpakken, en daarbij ook een beroep doen op de gemeente Houten. Die wil, als de ongediertebestrijder van vakantie terug is, graag helpen met tips, adviezen en hier en daar een rattenval.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht