Sander van de Streek (links) probeert Hannes Delcroix van RKC Waalwijk van zich af te schudden.
Volledig scherm
Sander van de Streek (links) probeert Hannes Delcroix van RKC Waalwijk van zich af te schudden. © BSR Agency

Van de Streek: vaak ‘verkeerd’ gebruikt in de spits

knvb bekerSander van de Streek (26) wordt vaak als meest vooruitgeschoven pion gebruikt bij FC Utrecht. En dat is domweg een beetje oneerlijk.

Adrián Dalmau zit vanavond tegen FC Groningen, het duel in de tweede ronde van de KNVB-beker, voor het eerst sinds halverwege oktober weer bij de wedstrijdselectie van FC Utrecht. Hij kan hooguit invallen tegen FC Groningen en/of zondag in de eredivisiewedstrijd tegen Feyenoord. 

Die andere spits om wie hoge verwachtingen hangen, Jean-Christophe Bahebeck, trainde gisteren niet, maar reist wél mee naar FC Groningen en zou moeten kunnen spelen.

Waarmee het gepuzzel in de spitspositie blijft aanhouden, iets waar een gemiddelde FC Utrecht-supporter de laatste jaren wel aan gewend is. Vaak wordt Sander van de Streek (26), van origine een echte ‘nummer tien’, dan een linie opgeschoven als meest vooruitgeschoven pion in de as van het veld. 

Afgelopen zondag begon hij - en dat is redelijk uniek - op de bank. Bahebeck kreeg de voorkeur in de spits, Bart Ramselaar op het middenveld. Met de pijntjes van de Fransman en de afwezigheid van Ramselaar wegens een blessure is de kans groot dat Van de Streek vanavond gewoon weer speelt.

Gevaarlijk

,,Sander heeft het altijd naar behoren ingevuld, maar we weten allemaal dat hij geen spits is”, aldus trainer John van den Brom. ,,Je zag dat J-C (Bahebeck, red.) het tegen Heracles Almelo anders invulde dan Sander en ik ben heel tevreden hoe hij dat gedaan heeft. Je ziet dat hij meer aanvaller is dan Sander, die meer een middenvelder is”, aldus Van den Brom, die zelf ook wel vindt dat Van de Streek een beetje misbruikt wordt op die positie.

Quote

Je beoordeelt hem eigenlijk op een positie die niet de zijne is

John van den Brom, Trainer FC Utrecht

,,Dat heb ik ook tegen hem gezegd. Je beoordeelt hem eigenlijk op een positie die niet de zijne is. Sander is hartstikke gevaarlijk achter een goede ‘nummer negen’ die diep speelt, als echte ‘nummer tien’ met scorend vermogen en loopvermogen en met zijn power. Nu is-ie constant de diepste man en heeft hij dus nooit iemand om op te reageren.”

Van de Streek was met name in het seizoen 2017/2018 uiterst productief als aanvallende middenvelder. ,,Dat weten we allemaal”, legt Van den Brom uit. ,,Toen ik hem voor Heracles passeerde om Bahebeck in te zetten, snapte hij dat wel. Maar het is uiteindelijk beter om te oordelen of iemand goed of slecht speelt als hij op zijn positie speelt in plaats van iemand te veroordelen op een plek die niet de zijne is.”

Voorste linie

Met een niet geheel fitte Bahebeck, Dalmau die alleen nog maar kan invallen, Issah Abass die nog niet heeft voldaan als basisspeler en Simon Makienok die alleen nog maar is gebruikt als invaller kun je er redelijkerwijs van uitgaan dat Van de Streek zich weer in de voorste linie meldt tegen FC Groningen. Een plek die hij naar eer en geweten zal invullen, maar waar hij maar moeizaam het maximale uit zichzelf kan halen.

FC Utrecht speelt vanavond om 18.30 uur uit tegen FC Groningen in de tweede ronde van de KNVB Beker.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht