Hotel Breukelen
Volledig scherm
Hotel Breukelen © Dingena Mol

Van der Valk Breukelen wordt coronahotel met plek voor meer dan 300 patiënten

Patiënten die herstellende zijn van het coronavirus kunnen vanaf vrijdag terecht in Hotel Breukelen. Het Van der Valk hotel krijgt een opvangfunctie voor mensen die te ziek zijn om thuis te blijven of te herstellen. In het eerste zorghotel in de regio is plek voor 340 patiënten.

Zorgorganisatie Careyn zorgt samen met Utrechtzorg en collega-organisaties uit de regio voor de inzet van verplegend personeel in het hotel, dat zich komende tijd volledig richt op de opvang in 217 kamers. Opvang van patiënten loopt via een verwijzing van de huisarts of ziekenhuis. 

Grote locatie

Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen was al enige weken op zoek naar een geschikte plek. Voorzitter Nicolette Rigter van de groep die zich bezighield met deze zoektocht stelt: ,,We zochten een grootschalige locatie zodat we verplegend personeel en beschermingsmaterialen efficiënt en veilig kunnen inzetten. En daarnaast wilden we het liefst een locatie die al enigszins was ingericht, om te zorgen dat we snel kunnen beginnen. Hotel Breukelen voldoet daaraan.”

General manager Nick Timmers van het hotel voegt daar aan toe: ,,Door heel Nederland heeft Van der Valk grote hotels staan waar nu nauwelijks of geen activiteit plaatsvindt. Onze familie vindt het haar maatschappelijke plicht om bij te dragen aan de zorgvraag in deze tijden van crisis. In verschillende regio’s hebben we daarom onze hotels aangeboden. Wij zijn er trots op dat de keuze is gevallen op ons hotel in de regio Utrecht. Wij staan klaar om samen met onze partners in de zorg patiënten te laten herstellen na een zware periode in het ziekenhuis.”

Quote

Onze familie vindt het haar maatschap­pe­lij­ke plicht om bij te dragen aan de zorgvraag in deze tijden van crisis.

Nick Timmers, Van der Valk

Bijzondere tijd

,,De gevolgen van het coronavirus zijn in onze hele samenleving voelbaar, dit is een bijzondere tijd”, zegt burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht. ,,Dat vraagt om een onorthodoxe aanpak. Daarom begrijpen we dat de komst van het zorghotel nodig is. Ik heb er alle vertrouwen in dat Regionaal Overleg Acute Zorgketen, de GGD regio Utrecht, de Veiligheidsregio Utrecht, Careyn, Utrechtzorg en collega-zorginstellingen, Zilveren Kruis, VGZ en Van der Valk hiermee op zorgvuldige wijze een veilige, tijdelijke zorgoplossing realiseren.”

Met de zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ zijn afspraken gemaakt rondom bekostiging van het initiatief. Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: ,,In nauw overleg anticiperen we gezamenlijk op de zorg die in elke regio nodig is. Laten we hopen dat niet het volledige hotel nodig zal zijn. Maar als dit straks wel het geval is dan zijn we daar klaar voor.”

Ingang

Komende weken wordt het tijdelijke zorghotel geleidelijk in gebruik genomen, nadat enkele aanpassingen zijn gedaan om het hotel geschikt te maken. Zo moet er bijvoorbeeld een alternatieve ingang komen voor de ontvangst van patiënten, omdat zij vaak op een brancard aankomen en die niet door de draaideur van de hoofdingang past. Als dat nodig is dan is het hotel ook beschikbaar voor patiënten uit verpleeghuizen en instellingen met het coronavirus, die niet naar het ziekenhuis hoeven of herstellend zijn na een ziekenhuisopname.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht