Volledig scherm
PREMIUM
Volodymyr Zelensky, Henk Westbroek en Donald Trump: vanuit de entertainmentwereld naar de wereldmacht © ANP/Erik van 't Woud

Van entertainmentwereld naar wereldmacht: Westbroek, Trump en nu Zelensky

Column Jerry GoossensSchrijver, journalist en columnist Jerry Goossens schrijft van dinsdag tot en met zaterdag over wat hem opvalt in de stad Utrecht. Dit keer over de presidentsverkiezingen in Oekraïne en de leidende rol van Utrecht daarin.

Volodymyr Zelensky. In een Netflix-serie zou het de naam van een steenrijke, Oost-Europese edelman zijn die ‘s nachts in een hitsige vampier verandert. In werkelijkheid is Zelenski de nieuwe president van Oekraïne. Zaterdag werd hij met 73 procent van de stemmen gekozen. Een prestatie van formaat, helemaal in de wetenschap dat Zelenski, vóór hij tot het hoogste ambt werd geroepen, komiek was.

  1. Zo ziet het leven van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen eruit
    PREMIUM

    Zo ziet het leven van de Utrechtse burgemees­ter Jan van Zanen eruit

    Jan van Zanen (57) wil graag nog eens zes jaar burgemeester van Utrecht zijn. Op 1 januari 2020 loopt zijn huidige ambtstermijn af. Diane Hoekstra, politiek verslaggever van het AD Utrechts Nieuwsblad, volgde hem in 2017 vier weken lang. Onvermoeibaar snelde hij toen van vergadering naar lezing, van opening naar ongeluk. Hij oogde ontspannen, maar was dat niet. ,,Het is elke dag weer keihard werken.’’ Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd op 10 juni 2017. Omdat gisteren de procedure van herbenoeming in gang is gezet, wordt het nu opnieuw gepubliceerd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht