Volledig scherm
Een impressie van het toekomstig Robert Kochplein in de nieuwe Noordelijke Randweg. Boven de weg is tuincentrum Overvecht zichtbaar, links de flats van Overvecht en onderaan een deel van Fort Blauwkapel. © Gemeente Utrecht

Van Hooijdonk geeft strijd tweede tunnel NRU nog niet op

GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk geeft de strijd voor minimaal twee ondergrondse kruisingen op de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) nog niet op. Onlangs liet de wethouder weten dat het plots onzeker is of er wel genoeg geld is voor een tweede onderdoorgang.

Van Hooijdonk zei dinsdagavond tijdens een commissievergadering dat er een tekort is van 8 miljoen euro voor een tweede onderdoorgang voor de weg die de A27 met de Zuilense Ring verbindt. De wethouder probeert het benodigde geld nog vrij te spelen. Ze komt tijdens de voorjaarsnota met een voorstel.

In december meldde Van Hooijdonk nog aan de raad dat er ‘slechts’ een tekort van twee miljoen euro is voor een tweede onderdoorgang. Daarmee leek de kans groot dat het wel goed zou komen met de twee ongelijkvloerse kruisingen: het Robert Kochplein (bij tuincentrum Overvecht) en het Henri Dunantplein (halverwege Overvecht).

Prijsstijging

Dat dit beeld nu is veranderd komt door de ‘scherpe prijsstijgingen’. Utrecht zou het liefst ook de derde kruising aan het Gandhiplein ondergronds aanleggen. Alleen is dat volgens de wethouder ‘financieel ver weg’. De provincie Utrecht, de gemeente en het rijk hebben nu gezamenlijk zo’n 212 miljoen euro beschikbaar gesteld voor drie ongelijkvloerse kruisingen aan de NRU.

Eerder werd al duidelijk dat de opleveringsdatum die de gemeente en de provincie hebben afgesproken voor december 2025 niet haalbaar is. De NRU is pas op zijn vroegst in de loop van 2026 klaar.  

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht