Volledig scherm
De toren wordt om het monument heen gebouwd. © Angeliek de Jonge

Van Sijpesteijnkade verandert langzaam in 'klein-Beijing'

In China hebben ze het patent op vreemde constructies, maar sinds kort is ook dichtbij huis een opmerkelijk bouwwerk te vinden. Pal aan de Van Sijpesteijnkade verrijst een woontoren boven een monument.

Een huis midden op de snelweg, een auto in een afgebroken parkeergarage of één klein hutje te midden van kolossale hoogbouw. De beelden van vreemde constructies uit China zijn inmiddels talrijk. Ook  in Utrecht kun je je hart inmiddels ophalen. Het karakteristieke monumentale pand aan de Van Sijpesteijnkade 25 wordt langzaam ingekapseld in een negentig meter hoge woontoren. 

Als de toren later dit jaar helemaal klaar is, telt deze 29 verdiepingen. Er komen 270 appartementen in. Bijzonder is dat het monument intact blijft en de woontoren er vanaf de vijfde etage overheen gebouwd wordt. De klassieke gevel uit 1912 vormt uiteindelijk de entree van het complex aan de kade.

Volledig scherm
Een impressie van de nieuwe woontoren aan de Van Sijpesteijnkade met daarin verwerkt het monumentale gebouw uit 1912. © AD

Tekst loopt door onder de foto.

Het pand is het laatst overgebleven bouwwerk van de vroeger zo statige Van Sijpesteijnkade. Tot verdriet van GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg, die jarenlang streed voor behoud van de historische bebouwing. ,,De Van Sijpesteijnkade is een langzame, pijnlijke dood gestorven,'' zo zei hij eerder nog tegen het AD. 

Volledig scherm
Het karakteristieke witte monument aan de Van Sijpesteijnkade 25 wordt ingekapseld in een hoge woontoren © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht