Volledig scherm
In drie gevallen is een hennepkwekerij aangetroffen. © ANP

Van Zanen sluit vijf panden vanwege drugs, overlast en illegaal gokken

UpdateBurgemeester Jan van Zanen heeft in de afgelopen weken vijf panden in Utrecht gesloten wegens drugs- en gokoverlast. Dat heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt. Het gaat om drie woningen, een bedrijfspand en een koffiehuis.

In drie gevallen is een hennepkwekerij aangetroffen. Aan de Dommeringdreef in Overvecht werden in een woning 122 wietplanten gevonden, in een woning aan de Van Eechoudlaan in Zuidwest waren dit er zelfs 405. De gemeente spreekt in beide gevallen van een zeer brandgevaarlijke situatie. 

Aan de Californiëdreef in Overvecht werd een bedrijfspand gesloten, waar de politie een hennepkwekerij, ruim 9 kilo wiet en twee gestolen auto's vond. 

In Noordwest sloot de gemeente een woning aan de Veldstraat wegens overlast. Buurtbewoners klaagden al langere tijd over overlast en lawaai. De woning werd gebruikt door een drugsdealer en -gebruikers. Deze vier panden blijven een jaar gesloten.

Koffiehuis

Vanwege illegale gokpraktijken is ook een koffiehuis aan de Amsterdamsestraatweg gesloten. De eigenaar heeft zijn horecavergunning moeten inleveren. In 2012 moest het koffiehuis ook al zijn deuren sluiten, toen vanwege een schietpartij. 

De gemeente benadrukt dat er geen verband is tussen de gesloten panden. „Zo lijkt het misschien, omdat het nu gelijktijdig bekend wordt”, reageert een woordvoerder. „Deze panden zijn echter in de afgelopen periode, los van elkaar, gesloten. Dat het nu gezamenlijk bekend wordt is puur voor het gemak.”

Het toenemende aantal sluitingen past bij het steeds strenger wordende beleid van Van Zanen wat betreft het op slot draaien van panden. In 2017 was er met zo'n vijftien sluitingen al een flinke stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Dit jaar lijkt dat aantal verder op te lopen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht