Vanaf december komt op de Uithoflijn elke twee minuten een 75 meter lange tram voorbij
De trams op de Uithoflijn gaan vanaf december zestien keer per uur rijden. Een ritje van Utrecht Centraal naar de Uithof gaat wel een ietsjepietsje langer duren dan gepland.
Delen per e-mail
Het streven was om in 17 minuten op de Uithof te zijn. Dat blijkt in de praktijk echter niet realistisch, zo meldt de gemeente Utrecht. Voor de nieuwe dienstregeling van tram 22, zoals de Uithoflijn officieel heet, wordt dan ook 18 minuten aangehouden als reistijd. Vanaf Utrecht Centraal en de Uithof vertrekt vanaf december elke kleine 4 minuten een tram.
Voor passanten op bijvoorbeeld de Koningsweg wordt die nieuwe dienstregeling wellicht even wennen. Het betekent dat de spoorbomen 32 keer per uur dicht gaan om de 75 meter lange trams te laten passeren.
Addertje
Er is overigens nog wel een addertje onder het gras. De nieuwe dienstregeling gaat alleen van kracht als alle beveiligingssystemen goed werken. Door het uitbreken van de coronacrisis is het echter onzeker of de software snel genoeg up-to-date gemaakt kan worden. De gemeente hoopt daar deze zomer meer over te kunnen zeggen. Als gevolg van de coronacrisis lag de Uithoflijn de afgelopen weken tijdelijk helemaal stil. Vanaf vandaag rijden de trams weer in de spits.
Eerder zei de provincie Utrecht al dat de kans bestaat dat de Uithoflijn vanaf volgend jaar ook in de weekenden gaat rijden. Supporters van FC Utrecht zouden dan op wedstrijddagen met de tram naar het stadion kunnen.
Goede start
In de eerste periode dat de Uithoflijn reed — op 16 december was het eerste ritje — vielen dagelijks gemiddeld vijf trams uit. Toch is de gemeente Utrecht tevreden over de eerste maanden van de tramlijn. ‘Over de eerste elf weken is de beschikbaarheid van tram 22 gemiddeld 91 procent geweest, gemeten in vertrekpunctualiteit vanaf de beginhalte. Voor een nieuwe tramverbinding is dat een goede start’, zo schrijft de gemeente.
De gemeente Utrecht had nog meer goed nieuws te melden: na alle financiële tegenvallers bij de aanleg, lijkt er op de laatste, opgehoogde begroting uiteindelijk geld over te blijven. Twee jaar geleden moest in allerijl 84 miljoen euro bijgelegd worden, waardoor de totale aanlegkosten ruim boven een half miljard euro zouden komen. Van die 84 miljoen lijkt uiteindelijk 8 miljoen euro niet nodig te zijn.
Bekijk hier de video die we maakten toen de Uithoflijn een maandje in gebruik was:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vrees voor annexatie van Harmelen door Utrecht: ‘We zijn verontrust’
Als Woerden niet op zijn tellen past, loopt het het risico dat Harmelen wordt opgeslokt door Utrecht. -
Samenvatting FC Utrecht kent eenvoudige avond tegen aanvallend pover Heracles
Voor het eerst sinds 24 oktober vorig jaar heeft FC Utrecht weer eens een thuiswedstrijd gewonnen. De ploeg van trainer René Hake rekende eenvoudig af met een kansloos Heracles Almelo (2-0) en spaarde de bezoekers daarmee nog. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Stookalert in provincie Utrecht, door slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen
Het RIVM adviseert de inwoners van de provincie Utrecht en drie andere provincies om vrijdag geen hout te stoken. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt.
-
PREMIUM
MARIEKE MEET DE GROEI Marieke stapte voor het eerst in de Uithoflijn en maakte een reis door de tijd
Utrecht groeit, en hard ook. Tot 2035 komen er 20 procent meer Utrechters bij. Marieke Dubbelman neemt wekelijks de stand van de groei op. Deze week merkte ze dat een rit met de Uithoflijn een tijdreis werd. -
PREMIUM
Top Belastingdienst erkent fouten en grijpt in: Mahmoud (42) met ‘illegale’ baby krijgt alsnog snel zijn geld
De Syrische vluchteling Mahmoud Alfarj (42) uit Maartensdijk, van wie de huurtoeslag is stopgezet omdat zijn pas geboren dochtertje Nour ‘illegaal’ zou zijn, hoeft niet meer naar de voedselbank. De top van de Belastingdienst en verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen erkennen de fout en beloven die snel te herstellen. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op?
In samenwerking met indebuurt Utrecht