Het eerste deel van het kunstwerk Markt Mozaïek op het Vredenburgplein.
Volledig scherm
Het eerste deel van het kunstwerk Markt Mozaïek op het Vredenburgplein. © Angeliek de Jonge

Vanaf nu loop je op het Vredenburgplein over lippenstift, een kip en een maïskolf

Het eerste deel van het kunstwerk Markt Mozaïek op het Vredenburgplein is klaar. Vanmorgen werden de hekken die om de gloednieuwe mozaïekvloer stonden weggehaald. 

Op 29 mei werd de eerste steen gelegd en nu is deel één van het kunstwerk Markt Mozaïek af. Het eerste figuur dat gelegd werd, is de lippenstift. Naast een lippenstift worden er ook andere voorwerpen uitgebeeld die op de markt te koop zijn. Als het plein af is, staan er onder andere een kip, een stuk kaas en een croissant op afgebeeld. 

De meeste mensen lopen over het plein alsof er niets veranderd is, maar soms blijven oplettende voorbijgangers even staan. Mevrouw Kusters loopt langzaam over het plein heen en kijkt om zich heen. ,,Ik ben hier al zo'n twee jaar niet geweest en het lijkt absoluut niet meer op hoe ik me het Vredenburgplein herinner. Tja, alles verandert hier zo snel, maar ik vind het plein wel mooi worden."

Van boven

Veel mensen zien alleen niet direct wat er precies met de mozaïek wordt afgebeeld. ,,Van boven zal het vast heel mooi zijn, maar ik kan vanaf hier niet zien wat er wordt afgebeeld", zegt voorbijganger Hanneke Bart. 

En zo denken er meer mensen over. ,,Als je zegt wat er wordt afgebeeld dan herken ik het wel, maar zonder die informatie had ik nooit gezien dat ik over een lippenstift en een kip loop", zegt een voorbijganger. 

Toch zijn de meesten wel positief over de verandering. ,,Het kon alleen maar beter natuurlijk. Ik vind het goed dat er veel lichte stenen gebruikt worden en er mogen ook wel bankjes en bomen komen", aldus  mevrouw Bart.

Het plein bestaat uit mozaïekstenen van 9 bij 9 bij 8 centimeter. In totaal zijn het maar liefst 490.000 stenen in 32 verschillende kleuren. Er komen ook meer bomen en bankjes te staan. 

Naar verwachting is het plein aan het einde van dit jaar helemaal klaar.

Een artist's impression van het toekomstige Vredenburgplein.
Volledig scherm
Een artist's impression van het toekomstige Vredenburgplein. © Gemeente Utrecht

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht