De Uithoflijn stopt met rijden.
Volledig scherm
De Uithoflijn stopt met rijden. © ANP

Vanaf vandaag rijdt Uithoflijn niet meer en fors minder bussen

Vervoerder U-OV schrapt vanaf vandaag opnieuw busritten en buslijnen in Utrecht. Ook de tram op de Uithoflijn (lijn 22) stopt met rijden. Bij alles wat nog rijdt, heeft vervoer van mensen met vitale beroepen de prioriteit, aldus het bedrijf. 

Aanleiding is het onder meer het teruggelopen van het aantal reizigers. Eerder schrapte U-OV ook al in haar dienstregeling doordat reizigers wegbleven als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus. Op een gemiddelde dag vervoert U-OV zo’n 175.000 reizigers, maar inmiddels is dat aantal net als elders in Nederland afgenomen met zo’n 85 procent, sinds ook scholen en horeca werden gesloten en bijna iedereen thuiswerkt.

,,Je hebt op de meeste lijnen bijna een bus voor jezelf alleen’’, zegt woordvoerster Maartje Doorschot. Bovendien speelt een rol dat een deel van het personeel thuis moet blijven als gevolg van de coronamaatregelen. Wie immers hoest of snottert moet zichzelf in acht nemen. ,,Al zijn onze chauffeurs zich er heel erg van bewust dat ze een vitaal beroep hebben en dragen ze graag een steentje bij om te kunnen blijven rijden.”

Ziekenhuizen bereikbaar

Quote

We richten ons echt op die groep mensen die vitale functies moet uitoefenen. Dat heeft nu even onze prioriteit

Maartje Doorschot, Woordvoerster U-OV

U-OV wil vooral blijven rijden voor mensen echt naar hun werk moeten, die bijvoorbeeld in de zorg werken. De dienstregeling die morgen ingaat is er dan ook vooral op gebrand dat bijvoorbeeld de ziekenhuizen bereikbaar blijven per openbaar vervoer. ,,We richten ons echt op die groep mensen die vitale functies moet uitoefenen. Dat heeft nu even onze prioriteit", zegt Doorschot. ,,Voor alle andere mensen geldt dat ze zich zo goed mogelijk dienen te houden aan de richtlijnen van het RIVM en dat betekent vooral: thuis blijven. Wil je dan toch met de bus, dan kom je er echt wel. Het kan alleen zo zijn dat je misschien langer over je reis doet.”

De Uithoflijn met onder meer bestemming UMC en Wilhelminakinderziekenhuis rijdt weliswaar niet, maar bus 28 blijft in bedrijf om zorgpersoneel die kant op te krijgen. Ook vanuit de regio aan de oostkant van de stad wordt daar aan gedacht, in samenwerking met vervoerder Syntus. Het gaat dan om vervoer tussen Driebergen-Zeist, Veenendaal en Amersfoort met Utrecht. 

Veel lijnen geschrapt

Behalve de sneltram 22 (Uithoflijn) worden ook de lijnen 10, 13, 16, 18, 27, 30, 32, 35, 78, 241, 247, 281, 285, 703 vanaf vandaag helemaal geschrapt. 

Nummers 1, 3, 4, 6, 7, 8, 28, 34, 41, 43, 55, 60, 61, 63, 65, 73, 74, 77 (waaronder de sneltram Nieuwegein/ IJsselstein) rijden met frequenties zoals op een zondag, maar beginnen wel eerder op de dag. 

Minder ritten

Quote

Ik wacht op het moment dat ook de chauffeurs thuis achter een simulator moeten gaan zitten

Op andere lijnen worden op doordeweekse dagen delen geschrapt of gaat de frequentie omlaag. Details daarover zijn te vinden bij U-OV. Alleen voor de lijnen 44, 46, 58, 59, 94 en 127 verandert er niets. Op zaterdagen gaan de meeste lijnen waarop nog bussen blijven rijden een zondagsdienst rijden. Op zondagen rijden alle bussen die nog in bedrijf zijn een zondagse dienstregeling.

Reizigersvereniging Rover, afdeling Utrecht heeft begrip voor de maatregelen die de busbedrijven nemen en vertrouwt er volgens woordvoerder Aldo Markus op dat er juiste keuzes worden gemaakt ‘in deze bizarre omstandigheden’. ,,Vervoersbedrijven hebben met twee dingen te maken: het eigen personeel, dat zich afmeldt en lege bussen omdat iedereen thuis werkt of niet naar school hoeft”, zegt Markus ,,Ik wacht op het moment dat ook de chauffeurs thuis achter een simulator moeten gaan zitten”, vat hij de ‘rare tijden’ met een knipoog samen. ,,Het beperken van de dienstregeling is dan begrijpelijk, Maar we vertrouwen erop dat dat weloverwogen gebeurt.” 

Basisdienstregeling

Behalve de busbedrijven heeft de NS aangekondigd vanaf zaterdag met fors minder treinen te gaan rijden. Om geen lege treinen te hoeven laten rijden en toch door te kunnen rijden komt NS met een speciale basisdienstregeling. In de regio Utrecht betekent dat maximaal twee treinen per uur in elke richting en Sprinters die op stoppen op tussengelegen stations op de meeste Intercity-trajecten. Uitzondering daarop is  de route Utrecht-Enschede (via Amersfoort). 

Reizigers in het openbaar vervoer wordt aangeraden om kort van tevoren hun reis te plannen. Volgens woordvoerster staat de dienstregeling van U-OV vanaf vrijdag up to date op de website en in de reisplanner.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht