Volledig scherm
© ANP

'Vechtafspraken tussen rivaliserende fans zijn niet altijd te voorkomen'

Vechtpartijen tussen rivaliserende groepen voetbalfans zijn ‘niet altijd te voorkomen’. ,,Vaak lukt het de politie om afspraken stuk te maken. Wie weet waarom de afspraak vrijdagavond tussen FC Utrecht en ADO blijkbaar niet doorging? Maar je kunt niet alles en iedereen in de gaten houden. Dat mag ook niet’’, zegt Henk Ferwerda van Bureau Beke, dat regelmatig onderzoek doet naar voetbalgeweld.

Vorig jaar onderzocht Beke op verzoek van de politie ‘vechtafspraken’, waarbij hooligans op afspraak met elkaar vechten op braakliggende terreinen of in het bos. Afgelopen jaren zouden er gemiddeld één tot twee van dergelijke confrontaties per maand zijn geweest. Hierbij zijn er ‘spelregels’ en dragen de vechtersbazen bijvoorbeeld T-shirts in verschillende kleuren.

De confrontatie in Ondiep van zaterdag was van een andere orde, zegt Ferwerda. ,,Deze heimelijke gevechten moeten juist onder de radar blijven. De politie weet er ook niet altijd van. Burgers hebben er ook geen last van. Nu vochten de groepen midden in een woonwijk, waar ook onschuldigen gewond en spullen beschadigd kunnen raken.’’

Aanval op café

In het onderzoek wordt gesproken over ‘hit & runs’ waarbij een groep doelbewust een aanval uitvoert op bijvoorbeeld een café van de andere groep. Er is hierbij geen sprake van uitgebreide afspraken, maar een dergelijke ‘aanval’ kan wel in overleg met de tegenpartij of na een aankondiging worden uitgevoerd, aldus het onderzoek. 

Ferwerda: ,,Zo’n confrontatie is er niet zomaar. Meestal is er wel een rekening te vereffenen. Het kan gaan om iets wat een halfjaar of een jaar geleden speelde. Deze jongens hebben een ijzeren geheugen.’’ Wat hier speelde, weet Ferwerda niet. Begin maart zouden supporters van Feyenoord en FC Utrecht al hebben gevochten bij een kickboksgala in Ahoy.

Meningen

In het onderzoek beschrijft Beke twee meningen over vechtafspraken in het bos. De ene groep vindt dat de hooligans zelf kiezen voor deze vechtpartijen, waarbij in Nederland en het verre buitenland nauwelijks zwaargewonden vallen. 

Ingrijpen van de politie zou niet nodig zijn. ,,Maar ik denk dat de groep door het trainen in het bos steeds sterker wordt. Waarbij ze zo goed op elkaar ingespeeld zijn dat ze ook toe kunnen slaan op uitgaansavonden, tijdens festivals of misschien wel in de wijk zoals zaterdag, waarbij wel andere mensen er last van hebben. Het belangrijkste is dat de politie goede informatie heeft over de groepen.’’

Volledig scherm
Via internetfora was duidelijk dat er iets broeide tussen ADO Den Haag en FC Utrecht. © VoetbalUltras

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht