Verpleeghuis Het Houtens Erf in Houten.
Volledig scherm
Verpleeghuis Het Houtens Erf in Houten. © Google Streetview

Veel meer verpleegtehuizen in regio getroffen door coronavirus. ‘Ons personeel heeft het zwaarder dan normaal’

In zeker vijf verpleeghuizen in de regio Utrecht is het coronavirus opgedoken. Voor de medewerkers in de tehuizen is de zorg ineens een stuk zwaarder.

Het coronavirus is vastgesteld in verpleeghuizen in Houten (Houtens Erf en Haltna), IJsselstein (Isselwaerde), Vianen (Hof van Batenstein) en zorghotel De Wartburg in Utrecht. Gisteren bleek al dat ook bewoners in verpleeghuis Swellengrebel in Utrecht kampen met coronaverschijnselen.  AxionContinu, onder meer eigenaar van verpleeghuis Isselwaerde, meldt dat er in zijn huizen twee bewoners aan corona zijn overleden, van twee anderen wordt vermoed dat ze aan de gevolgen van het virus zijn overleden. De zorgaanbieder meldt acht besmettingen en één herstelde bewoner. 

Houten

Het zwaarst lijken de twee huizen in Houten getroffen. In Het Houtens Erf is het virus bij zes bewoners vastgesteld, in het Haltna Huis bij zes. ,,De gezondheidssituatie verschilt per bewoner”, zegt een woordvoerder van Zorgspectrum, eigenaar van de twee huizen. ,,Het uitgangspunt is dat we bewoners zo min mogelijk verplaatsen. Voor onze bewoners geldt dat er vrijwel altijd al in een eerder stadium afspraken zijn gemaakt hoe te handelen in het geval van een ernstige ziekte. Doorgaans behandelen we deze mensen palliatief, we bestrijden het lijden met medicijnen en zorgen voor comfort. Overigens zijn er ook bewoners die zelf weer herstellen.”

Volgens haar is het niet duidelijk hoe de bewoners het virus hebben opgelopen. ,,Dat is helaas niet te achterhalen. Bovendien kan een besmetting veertien dagen eerder zijn opgelopen, een bewoner kan dus ook al besmet zijn geraakt door bezoek, toen dit nog was toegestaan.” Sinds 19 maart zijn in Nederland alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen voor ouderen op slot voor bezoekers

Woongroep

Quote

Een aantal bewoners woont in een woongroep, te vergelij­ken met een ‘huishouden’, helaas is het dan gemakke­lijk om ook anderen te besmetten

Woordvoerder van Zorgspectrum

,,Een aantal bewoners woont in een woongroep, te vergelijken met een ‘huishouden’, helaas is het dan gemakkelijk om ook anderen te besmetten. Wie exact de ‘oorzaak’ is geweest, is niet te herleiden”, zegt de woordvoerder van Zorgspectrum.

Zorgspectrum heeft strengere maatregelen genomen om verdere besmettingen te voorkomen. ,,Bewoners blijven zoveel mogelijk op hun eigen kamer of appartement en gebruiken daar ook de maaltijd. Voor bewoners met dementie is dit niet altijd haalbaar, gezien het effect op de kwaliteit van leven. Soms is het beter om juist de niet besmette bewoners op de kamer te houden, wij noemen dit omgekeerde isolatie. Dit is altijd een afweging van het zorg- en behandelteam.”

Zwaarder

Volgens de woordvoerster heeft het personeel van de getroffen verpleeghuizen het ‘een stuk zwaarder dan voorheen’. ,,Vooral in de locaties met meerdere besmettingen, is de zorg zwaarder dan normaal. Doordat er geen bezoekers en vrijwilligers meer op de locaties mogen komen en medewerkers beschermende kleding aanmoeten op plekken waar besmettingen zijn. De zorgmedewerkers zijn allemaal opgeleid voor dergelijke zorg. Gespecialiseerd medisch personeel is daarom niet nodig, waar nodig proberen we extra collega’s in te zetten.”

Mondkapjes

Of naast de genoemde vijf ook in andere verpleegtehuizen het coronavirus is opgedoken, is niet duidelijk. De GGD, regio Utrecht, doet er vanuit ‘privacyoogpunt’ geen mededelingen over. ,,De GGD denkt mee over de specifieke situatie in een instelling”, zegt Putri Hintaran, arts infectieziektebestrijding van de GGD. ,,We  beantwoorden bijvoorbeeld vragen over hoe om te gaan met cliënten, bewoners of medewerkers met klachten en over het gebruik van beschermende materialen zoals mondkapjes bij de verpleging en verzorging van bewoners van zorginstellingen. De behandelend arts van de bewoner bepaalt of opname in het ziekenhuis nodig is.”

Quarijn, één van de grootste zorgaanbieders in het oostelijk deel van de provincie Utrecht, laat weten dat er in zijn huizen vooralsnog geen corona is vastgesteld. Bij de verpleeghuizen van Careyn is er, naast het getroffen Swellengrebel, geen corona geconstateerd. Een andere grote zorgaanbieder in de regio, Vecht en IJssel, wil geen mededelingen doen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht