Volledig scherm
Een bus van Syntus op het streekbusstation bij Utrecht Centraal. © Marnix Schmidt

Veel nieuwe chauffeurs in de provincie: geen geschrapte busritten meer

Uitval van bussen in de provincie Utrecht zou vanaf nu tot het verleden moeten behoren. Afgelopen zomer werden noodgedwongen nog busritten geschrapt, maar het tekort aan mensen dat daar de oorzaak van was, is opgelost.

Door het aannemen van vele nieuwe buschauffeurs is het busvervoer in de provincie Utrecht inmiddels veel beter op orde. Wie nu gebruikmaakt van de bus, zou niet meer te maken moeten krijgen met onverwacht uitvallende ritten. 

Vooral vervoerder Syntus had moeite om voldoende buschauffeurs beschikbaar te hebben voor ritten in de provincie en liet lijndiensten vervallen. Woordvoerder Lotte Hendriksen van moederbedrijf Keolis: „Het was door de aantrekkende arbeidsmarkt steeds lastiger om vacatures in te vullen, een vervelende situatie. Maar via een wervingscampagne hebben we inmiddels 350 nieuwe aanmeldingen.” Het bedrijf heeft goede hoop dat dit uiteindelijk volop nieuwe chauffeurs oplevert.

Eigen opleiding

Daarnaast is in samenwerking met de vervoersmaatschappij een eigen opleiding opgezet, om alle bussen ook in de toekomst te kunnen blijven bemensen. Volgende week beginnen tientallen jonge mensen met die eigen opleiding tot buschauffeur.

Niet alle nieuwe chauffeurs gaan voor het landelijk actieve Keolis diensten draaien in de provincie Utrecht. Maar het bedrijf verwacht dat rittenuitval voor Syntusbussen in de provincie niet meer aan de orde is.

Geen cash meer

De nieuwe chauffeurs nemen vanaf morgen geen contant geld meer aan in hun bus. Contant betalen in de bus kan vanaf volgende week zelfs in de hele provincie Utrecht niet meer. Syntus weigert vanaf morgen het cashgeld al, U-OV voert het uitsluitend met pinpas betalen vanaf maandag in. 

Aanleiding voor deze verandering vormt een reeks overvallen op buschauffeurs, die onder bedreiging geld af moesten staan. Veelvuldig zijn chauffeurs in Utrecht afgelopen jaren slachtoffer geworden. Zo was het in januari nog raak aan de Rio Brancodreef in de Utrechtse wijk Overvecht en dreigden in juli twee jongens in de provincie nog met een mes in een bus in Mijdrecht.

Reizigers die toch nog met contant geld willen betalen, kunnen voortaan voorafgaand aan hun reis alleen nog terecht bij verkooppunten van de busaanbieders. Deze zijn in tientallen winkels te vinden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht