In Soest en Baarn werden al eerder alle parkeerterreinen bij natuurgebieden afgesloten.
Volledig scherm
In Soest en Baarn werden al eerder alle parkeerterreinen bij natuurgebieden afgesloten. © Caspar Huurdeman

Veel parkeerterreinen bij natuurgebieden in Utrecht vanaf morgen afgesloten

Veel parkeerterreinen bij natuurgebieden in de provincie Utrecht zijn vanaf morgen afgesloten voor autoverkeer. Burgemeesters vrezen grote drukte in de bossen. Aan de eis van anderhalve meter afstand is niet te voldoen op drukke parkeerplaatsen. 

De afsluiting is geldt tot nader order op alle dagen van de week. Dat gebeurt ieder geval bij de gemeenten De Bilt, Zeist, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Soest en Baarn. Met tekstborden en via sociale media worden bezoekers geïnformeerd over de afsluitingen. Ook parkeren in de bermen bij natuurgebieden is verboden. 

Op de drukste locaties worden ook verkeersregelaars ingezet. Daarnaast zijn diverse ambtenaren (boa’s) actief die automobilisten kunnen aanspreken en indien nodig bekeuren. De parkeerplaatsen zijn met hekken afgezet. Automobilisten die de hekken opzijschuiven en toch parkeren, krijgen een boete.

Bos ontdekt

Quote

Het is de afgelopen dagen veel te druk geweest. Op sommige plekken zag je gewoon te veel mensen dicht op elkaar staan of lopen

Rein Zwaan, boswachter

,,Dit is hard nodig”, meent boswachter Rein Zwaan van Staatsbosbeheer. ,,Het is de afgelopen dagen veel te druk geweest. Op sommige plekken zag je gewoon te veel mensen dicht op elkaar staan of lopen. We doen opnieuw een klemmend beroep op mensen om niet met de auto naar de natuurgebieden te komen. Ga recreëren in de eigen omgeving en haal daar een frisse neus. Mensen die normaal naar de sportschool, de sportclub of de dierentuin gaan, kiezen nu voor het bos.  We hopen met alle maatregelen, zoals het afsluiten van veel parkeerplaatsen, dat de mensen beseffen dat ze beter even niet kunnen komen.” 

Locoburgemeester Gerrit Boonzaaijer van de gemeente Utrechtse Heuvelrug sluit zich aan bij Zwaan. ,,Het is belangrijk dat we ons allemaal houden aan de maatregelen en zoveel mogelijk thuisblijven. Het wordt de komende week prachtig weer, maar het is niet de bedoeling dat we met z’n allen daarvan gaan genieten in onze natuurgebieden. Want dan is die 1,5 meter afstand niet vol te houden. Blijf thuis, geniet in je tuin of op je balkon van de zon, en haal die frisse neus lopend of fietsend in je eigen omgeving. Alleen samen krijgen we corona onder controle.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht