Veel schade na uitslaande brand bij basisschool in Leidsche Rijn

VideoForum ’t Zand in het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn is vanochtend vroeg getroffen door een forse brand. Deze woedde in een houten opbouw op het dak van het complex aan de Pauwoogvlinder. 

De vlammen sloegen rond 03.00 uur in de nacht hoog uit het gebouw. De rookontwikkeling was daarbij groot. De brandweer adviseerde om die reden ramen en deuren dicht te houden. 

De korte uitslaande brand werd met meerdere blusvoertuigen bestreden, de brandweer zette daarbij ook de ladderwagen in. Rond 03.30 uur waren er geen vlammen meer te zien, waarop brandweerlieden de dakbedekking begonnen te verwijderen om te kunnen zien of de brand ook daadwerkelijk was geblust. 

Brede school Het Zand is een verzamelgebouw met daarin onder meer enkele scholen voor basisonderwijs (openbaar en montessori), een sportzaal en kinderopvang. Hier wordt bovendien een cultureel programma aangeboden voor de buurt. Het Zand wil daarmee een huiskamer voor de wijk zijn. 

Verwoest

Een paar uur na de brand wordt de omvang van de schade goed zichtbaar. De theaterzaal van het scholencomplex is totaal verwoest. „Die kan als verloren worden beschouwd”, zegt Bas Lamers van de gemeente Utrecht. Ook de sportzaal is voorlopig onbruikbaar door rook- en waterschade. Medewerkers van Dolmans Calamiteiten Dienst zijn al druk bezig met de schoonmaak van het gebouw.

De eerste inschatting is dat openbare basisschool ’t Zand het minst te lijden heeft gehad onder de brand. Deze school kan naar verwachting gewoon op tijd open als de vakantie is afgelopen. Van de Montessorischool is dat op dit moment nog onduidelijk. Deze school heeft veel rook- en waterschade, net als kinderopvang Saartje. Deze kinderopvang wijkt de komende week uit naar het scholencomplex Weide Wereld in Vleuterweide.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, onderzocht wordt of er sprake is van brandstichting. 

De vlammen sloegen uit het dak.
Volledig scherm
De vlammen sloegen uit het dak. © Koen Laureij
De gymzaal staat onder water.
Volledig scherm
De gymzaal staat onder water. © Nils de Kruijff
Er is veel rook- en waterschade.
Volledig scherm
Er is veel rook- en waterschade. © Nils de Kruijff

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht