Volledig scherm
Café Murk in Ondiep. © Google Street View

Veel steunbetuigingen voor met sluiting bedreigd café Murk, maar op het terras wil niemand praten

Onder vaste bezoekers van het Utrechtse café Murk bestaat veel verontwaardiging over het besluit van burgemeester Jan van Zanen het pand aan de Anton Geesinkstraat te sluiten. Diverse mensen vinden juist dat het café past in het straatbeeld en vrezen dat met de sluiting opnieuw een kroeg met een geschiedenis van meer dan honderd jaar verdwijnt.

Burgemeester Van Zanen neemt de maatregel, omdat de vergunningen mogelijk worden gebruikt om crimineel geld wit te wassen. Murk moet komende dinsdag dicht, maar kan nog in beroep gaan tegen het besluit van de gemeente. De sluiting komt voort uit een zogenoemd Bibob-onderzoek. In dat integriteitsonderzoek wordt gekeken of er vermoedens zijn van het plegen van strafbare feiten die het afgeven van een vergunning in de weg staan.

Er staan veel reacties op Facebook en diverse bezoekers proberen de eigenaar van het café te steunen. Zo bewaart Simone warme herinneringen aan het café. ,,Ik was net 18 jaar en reed in auto met een open dak, maar net voor café Murk hield hij er mee op. Vijftig jaar geleden hadden we geen mobiel. Ik mocht wel even in de kroeg bellen. De barman vroeg wat er aan de hand was, gaf we wat te drinken en belde een automonteur. Die kreeg de auto weer aan de praat. Het kostte me niets. Nu ik al weer 20 jaar in Utrecht woon denk ik er nog vaak aan. Ik vind het gek en vooral erg dat de kroeg moet sluiten.”

‘U moet zich schamen’

Bezoeker Ad reageert met verbazing op het besluit van Van Zanen. ,,Met verbazing heb ik vernomen dat u van plan bent om het gezelligste café van Utrecht te sluiten. Ik ben ongeveer 40 jaar voorzitter geweest van biljartclub Entree, gehuisvest in café Murk. Onze tegenstanders kwamen graag naar ons toe vanwege een goed glas bier en de geweldige gratis hapjes. Er zijn 50 mensen die hun hobby uitoefenen in café Murk. U moet zich schamen. Ik hoop dat u uw besluit terugdraait en dat we onze sport kunnen blijven uitoefenen.”

Franny Kulicki noemt het een waardeloze beslissing en ziet weer een stukje authentiek Utrecht verdwijnen. ,,We kwamen er al vanaf toen we klein waren. Met een feestje maakte Murk de salades. Wat een top café en weer een stukje weg van de oud-Utrechters.”

Marco Seitzinger sluit zich daar bij aan: ,,Blijf af van dit stukje historisch Utrecht!!!” En Naomi: ,,We moeten hier een stokje voor steken.”

Geen publiciteit

In het café is de stemming ijzig en de medewerkers willen helemaal niets kwijt. Ook een verzoek om enkele reacties van gasten op te tekenen, wordt niet beantwoord. Het café wil geen publiciteit, geen negatieve, maar ook geen positieve. ,,We praten niet met jullie. Gewoon niet.”

FC Utrecht

Café Murk zit al bijna 125 jaar op de Anton Geesinkstraat in volksbuurt Ondiep. Het café was behalve een trefpunt voor de buurt, ook een plek waar de Utrechtse en Amsterdamse onderwereld graag kwam. Het is ook een kroeg waar veel FC Utrecht-supporters komen. Vorig jaar liep een confrontatie tussen fans van Utrecht en Feyenoord op het terras van Murk finaal uit de hand. Glazen, stoelen en tafels vlogen toen door de lucht.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht