Volledig scherm
Blauwpoort is onderdeel van het oude kasteelterrein Batestein. De gebouwen die erop staan zijn van latere datum. © Pel Astrid

Veel weerstand tegen woningbouw op kasteelterrein Batestein in Vianen

In Vianen is veel weerstand tegen het plan om de voormalige tuin en stalhouderij van Kasteel Batestein te bebouwen met woningen. Maar de gemeente lijkt zich weinig aan te trekken van de bezwaren van omwonenden en instanties.

Kasteel Batestein was eeuwenlang het onderkomen van het geslacht van de Brederodes in Vianen. Het terrein, bekend onder de naam Blauwpoort, is in handen van het College van Kerkrentmeesters van de Grote Kerk. De kerk wil de grond te gelde maken door er woningen neer te zetten en heeft daarom gevraagd om herziening van het bestemmingsplan. 

Quote

Heb je deze historische plek eenmaal verkwanseld, dan krijg je het nooit meer terug

Omwonenden Xandra Pieters en Jeannette Verplancke

Omwonenden en verschillende instanties tekenden bezwaar aan, maar dat was voor de gemeente Vianen geen aanleiding om de plannen aan te passen. De gemeenteraad van Vianen beslist dinsdagavond (of bij uitloop van de vergadering woensdagavond) over het lot van dit historische stuk grond.

Verbazing

„Heb je deze historische plek eenmaal verkwanseld, dan krijg je het nooit meer terug”, zeggen omwonenden Xandra Pieters en Jeannette Verplancke. Jeannette is ook voorzitter van de Stichting Hof van Brederode. De stichting is verbaasd over het gemak waarmee 'de kerk' een wijziging in het bestemmingsplan voor elkaar lijkt te krijgen in Vianen, terwijl private personen in Vianen vaak enorme tegenstand ondervinden als ze iets willen veranderen aan hun leefomgeving.

In een brief aan de raad staat dat als er zoveel weerstand is tegen een wijziging die een privaat persoon wil, de wijziging normaliter gewoon niet doorgaat. ,,Moet je zelf eens een vergunning aanvragen voor een dakkapel en de buren zijn tegen. Dat gaat dan echt niet lukken. Bij dit bouwplan voor de Blauwpoort komen bewoners in het geweer plus de historische vereniging en ook onze stichting. Het zou toch vreemd zijn als dit gewoon doorgang vindt”, aldus Verplancke. De stichting wil graag met de raad meedenken over wat er allemaal nog meer mogelijk is met het terrein.

Volledig scherm
Xandra Pieters (derde van links) en Jeannette Verplancke (rechts). Links José van Hattem die ook tegen de bouwplannen is. © Pel Astrid

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht