Veelbesproken overweg bij station Driebergen-Zeist definitief afgesloten

VideoDe waarschijnlijk meest verwenste spoorwegovergang uit de regio Utrecht is niet meer. Vrijdagavond klokslag acht uur sloten wegwerkers de overweg af. Maandag 27 augustus gaat de passage als tunnel weer open.

Volledig scherm
Het verkeer wordt omgeleid: de veelbesproken overweg in de Hoofdstraat gaat definitief dicht. © Foto Ruud Voest

Ruben Homan Uit Zeist behoort tot de laatsten die kort voor acht uur nog moeten stoppen voor de spoorbomen. ,,Ik kom hier vrijwel dagelijks en denk dat ik hier honderden misschien wel duizenden uren heb stilgestaan de afgelopen jaren. Het is heel fijn dat er nu een tunnel komt.’’

Soortgelijke teksten klinken uit de mond van vrijwel alle automobilisten zoals Carin uit Maarn: ,,Ik kom hier een paar keer per week en het is geweldig dat er een tunnel komt. Dat scheelt een hoop tijd’’.

De spoorwegovergang in de Hoofdstraat bij station Driebergen/Zeist was inde spitsuren meer dicht dan open. Dat leidde in combinatie met de nabije aansluiting van de Hoofdstraat op de A12 geregeld tot file op de snelweg.

Volledig scherm
Wegwerkers sluiten de spoorwegovergang in de Hoofdstraat bij station Driebergen-Zeist af. Voorgoed. Over ruim twee weken gaat de passage weer open als tunnel. © Ruud Voest

Direct na de afsluiting van de spoorwegovergang voor het verkeer is aannemer BAM begonnen met de demontage. Het is de start van twee weken hard werken. Daarin wordt de bestaande overweg verwijderd en een voorgefabriceerd spoorviaduct over de tunnelwanden langs het station geschoven. Daarin worden nieuwe rails gelegd. Tegelijkertijd worden de oude spoorstaven verwijderd en de grond eronder weggegraven. Daarmee is de tunnel een feit. Aan de afwerking moet dan nog veel gebeuren voor de eerste auto’s en fietsers er over twee weken doorheen kunnen. 

Overigens is de totale klus dan nog lang niet klaar. De komende twee jaar wordt nog zo’n viaduct neergeld voor twee extra sporen. De tunnel wordt twee keer zo breed en er wordt een compleet nieuw station gebouwd.

De komende twee weken wordt het wegverkeer omgeleid via de spoorwegovergang aan het andere uiteinde van het station, in de Odijkerweg.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht