Veenendaal heeft plots een illegaal zebrapad: ‘Denk dat het een geintje is, maar het werkt heel goed!’

Iemand in Veenendaal heeft op een kruispunt aan de Tuinstraat bij het horecaplein eigenhandig een zebrapad getekend. Wie het gedaan heeft, wordt nog uitgezocht, maar omwonenden hebben wel een idee waarom het is gedaan.

Volledig scherm
Het illegale zebrapad in de Tuinstrata © William Hoogteyling

Wijnand van Dam is eigenaar van eetcafé Het Zwarte Schaap. Het illegale zebrapad ligt pal voor zijn deur. Hij heeft al veel vingers zijn kant op zien wijzen. Hij kan wel lachen om de actie van de nog onbekende hobbyschilder. ,,Ik denk dat het als geintje is begonnen, maar het zebrapad werkt heel goed! De auto’s remmen er allemaal voor af”, zegt hij. 

Hij woont nu een jaar in Veenendaal boven het café, maar zegt in dat jaar al zeker vijftien ongelukken te hebben gezien op het drukke kruispunt. ,,Er rijden hier auto’s met 80 kilometer per uur door de straat zonder te stoppen en er worden veel fietsers geraakt. Twee weken terug reed er nog een brommertje tegen een bakfiets aan met twee kinderen erin.”

Ludiek

Buurtbewoner Ellen de Jong keek tijdens het fietsen eerst of er iemand over moest steken op het ‘neppe’ zebrapad. Ook zij zegt dat er elke maand wel een ongeluk is: ,, Ik snap de actie wel. Op een druk moment gebeurt hier van alles: het verkeer raast maar door en er zijn auto’s aan het laden en lossen. Het is natuurlijk niet slim wat de makers hebben gedaan, maar wel ludiek.” 

Een andere voorbijganger die bij de gemeente werkt zegt de actie als bewoner ook ludiek te vinden: ,,Ik schat in dat de makers hier wel een uurtje mee bezig zijn geweest. Het is best professioneel gedaan, ondanks dat het nu over de stoep ligt.” Hij snapt echter ook de keuze van de gemeente om toch aangifte te doen: ,, Dit gaat de gemeente wel in de duizend euro kosten en zeker twee dagen om de tegels te vervangen.”

Grapje

De gemeente heeft al snel na de verschijning van het zebrapad zo’n twee weken geleden een bezoek gebracht aan Van Dam en zijn vriendin Miranda van Nuijssenborgh. Het koppel was in Culemborg op de bewuste avond. Zijn zakenpartner stond in de keuken en de barvrouw was aan het bedienen op het terras: niemand heeft wat gezien. ,,Het zal vast een grapje zijn van iemand die wij kennen, zo pal voor de deur. Maar die gaat nu natuurlijk niks meer zeggen met al die ophef”, denkt Van Nuijssenborgh. Van Dam legt uit dat de gemeente eind vorig jaar al bezig was met een plan om iets te doen aan het drukke punt, maar dit werd uitgesteld naar aankomende september.

De gemeente bevestigt dat de schade circa duizend euro is en dat ze eind deze week het zebrapad gaan verwijderen door de tegels om te draaien. Door aangifte te doen hoopt de gemeente ‘een goed gesprek te kunnen voeren’ met de makers. Ondertussen vragen ze de camerabeelden op die er van het kruispunt zijn.s

Moet je eigenlijk stoppen voor een nep-zebrapad? Dat lees je hier.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht