Volledig scherm
© anp

Veenendaal komt met eigen verklaring als antwoord op ‘Nashville-pamflet’

De fractievoorzitters van enkele Veenendaalse partijen staan op tegen de omstreden Nashville-verklaring. Als antwoord daarop hebben zij gezamenlijk de zogeheten ‘Veenendaal-verklaring’ ondertekend. 

In de omstreden Nashville-verklaring worden relaties van homoseksuelen en transgenders afgewezen, omdat dat indruist tegen de christelijke normen en waarden. De verklaring is in heel het land door ruim tweehonderd mensen ondertekend, waaronder SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Dat leidde de afgelopen week tot veel kritiek. Het Nashville-idee is uit de Verenigde Staten overgewaaid. 

Met de ondertekening van de Veenendaal-verklaring willen de fractievoorzitters bekrachtigen dat ieder mens gelijkwaardig aan elkaar is. Jan Breur (SP), Kees Oskam (GroenLinks), Hans van de Braak (PvdA), Gökhan Çoban (DENK) en Roy Dielemans (D66) hebben hun handtekening gezet.

‘Religie geen vrijbrief voor afkeur’

Op het zelf geïntroduceerde pamflet staan verschillende punten. Zo staat er dat iedereen respect voor elkaar moet hebben en dat elke soort relatie mogelijk moet zijn. Ook mag religie geen vrijbrief zijn voor het afkeuren van andere personen. 

Op de Facebookpagina van GroenLinks Veenendaal is te lezen dat de overige partijen zich niet geroepen voelden de Veenendaalse verklaring te ondertekenen. 

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft deze week laten weten dat wordt onderzocht of de Nashville-verklaring strafbare punten bevat. 

Volledig scherm
De zogenoemde 'Veenendaal-verklaring'. © Facebook Groenlinks Veenendaal

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht