Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Veenendaal voegt basisscholen en kinderopvang bij elkaar in één gebouw

Veendendaal krijgt in 2020 een tweede Integraal Kind Centrum (IKC) aan de Boeren Zwaluw. Basisscholen Wereldkidz Achtbaan en Vuurvlinder-West, en kinderopvang KMN Kind&Co in Veenendaal worden samengevoegd in één nieuw gebouw.

Het IKC is een voorziening voor kinderen van 0 tot 13 jaar. In het centrum zitten peuterspeelzaal, basisschool, kinderdagverblijf en naschoolse opvang bij elkaar in een gebouw. „Zo raken kinderen al vroeg gewend aan het gebouw en de omgeving van school. Ze beginnen vroeger met leren”, vertelt Jolanda Peek van Wereldkidz Achtbaan. Een IKC is volgens haar ook handig voor ouders. „Zij werken veel en moeten veel reizen. Nu kunnen ze alle kinderen al vroeg op één plek brengen en laat op de dag pas weer ophalen”, vertelt Peek.

Selectie

Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle basisscholen en kinderopvangen in Veenendaal worden samengevoegd in IKC’s. De gemeente maakt een selectie van scholen die bij elkaar worden gevoegd. „We gaan van 42 naar ongeveer 20 gebouwen. Scholen hebben steeds minder leerlingen, dus kun je ook meerdere scholen in een gebouw plaatsen”, vertelt Antoinette Kooistra, woordvoerster van de gemeente Veenendaal.

In Veenendaal-Oost staat al een IKC. Hierin zitten sinds 2016 twee basisscholen en een kinderopvang. Het nieuwe gebouw komt op de huidige locatie van de school Vuurvlinder-West. Pas in 2040 moet de bouw van alle 20 IKC’s in Veenendaal af zijn. 

Concept

Veenendaal is niet de eerste stad waar IKC’s worden gebouwd. In heel Nederland bevinden zich al IKC’s. Volgens Robert Sikkes van de Algemene Onderwijsbond (AOB) komt het concept over uit België en Frankrijk, waar peuters en scholieren ook in hetzelfde gebouw verblijven. „Wij juichen het toe, het maakt de overgang van de crèche naar de basisschool eenvoudiger”, zegt Sikkes.

Onderwijswethouder Nermina Kundić liet eerder al weten dat ouders zich geen zorgen hoeven te maken over de bereikbaarheid van het IKC voor hun kind. „Uitgangspunt is dat elk kind in zijn wijk naar school kan”, zei Kundić destijds. Volgens haar zorgen de huidige oude schoolgebouwen voor hoge kosten, wat ten koste gaat van het onderwijs. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht