De Rondweg-Oost in Veenendaal
Volledig scherm
De Rondweg-Oost in Veenendaal © DG

Veenendaal wil tweede ontsluiting van Rondweg-Oost naar Veenendaal-Oost

Veenendaal wil dat er straks een tweede ontsluiting komt vanuit Veenendaal-Oost naar de Rondweg-Oost. Die moet er komen om bewoners van de toekomstige wijk Groenpoort een kans te geven zonder al te veel files hun wijk uit te kunnen. Voor de huidige bewoners verandert er echter weinig door. 

De provincie Utrecht wil de Rondweg-Oost verbreden van twee naar vier rijstroken omdat het autoverkeer er steeds vaker vast staat. Bewoners uit de nieuwbouwwijk Veenendaal-Oost staan nu al vaak in de file om hun wijk uit en de rondweg op te komen. Dat kan na 2020 nog erger worden wanneer Groenpoort gebouwd gaat worden. Dat is het derde en laatste deel van Veenendaal-Oost.

Bij het tankstation

Veenendaal wil dat er bij het huidige benzinestation Firezone aan de oostkant van de rondweg een nieuwe ontsluiting komt. ,,Eerder gaf ik al opdracht om te onderzoeken of een tweede ontsluiting mogelijk is’’, zegt wethouder Engbert Stroobosscher. ,,Nu willen we dat de provincie ons toestaat om daar een ontsluiting te organiseren als dat inderdaad beter is. We gaan dat zwart op wit vragen aan de provincie.” Bij eerdere besprekingen is een extra ontsluiting steeds afgeraden omdat daarmee de vaart uit het verkeer gehaald zou worden. Dat was voordat de gemeente met ideeën kwam om straks de snelheid te verlagen op de nieuwe rondweg.

Op papier moest toekomstige wijk Groenpoort ontsloten worden op de Buurtlaan-Oost. Vanaf daar moeten bestuurders een omweg maken om op de rondweg te komen. Met een tweede ontsluiting zou dit verholpen worden. 

Elke ochtend lange file

De huidige bewoners van Veenendaal-Oost profiteren niet van de nieuwe rondweg. De reden: Veenendaal wil niet dat verkeer door Veenendaal-Oost heen gaat rijden om files op de rondweg te vermijden. Er komt een knip in de wijk waardoor bewoners van Groenpoort niet via de Van Essenlaan naar de rondweg kunnen. Dat is nu de enige route naar de rondweg, bijna elke ochtend staat daar een lange file. Dat gaat dus niet veranderen met een extra ontsluiting bij het benzinestation. Daarom pleitte coalitiepartij ProVeenendaal vorige week voor een tweede ontsluiting, maar dan aan de oostkant van de wijk richting Ede.

De provincie en gemeente zijn het nog niet eens over hoeveel Veenendaal mee moet betalen aan de verbrede rondweg. Het is de bedoeling dat de gemeente in januari een besluit neemt over de rondweg. In februari volgt het definitieve besluit van de provincie.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht