Volledig scherm
Afvalbedrijf Vink ligt vanwege vervuilde grond al een tijdje onder vuur. © Cees Wouda

Veenendaal: zandleverancier handelde ‘zeer laakbaar’

Het Barneveldse bedrijf Vink heeft „zeer laakbaar” gehandeld bij de levering van zand in Veenendaal. Dat schrijft de gemeente Veenendaal in een brief aan de directie van Vink. Een afschrift van de brief is verstuurd naar het Openbaar Ministerie – dat strafrechtelijk onderzoek doet naar Vink –, de toezichthoudende omgevingsdiensten en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

De gemeenteraad van Barneveld is sinds vorige week dinsdag op de hoogte van de brief. Het document wordt als ‘niet-openbare informatie’ beschouwd. Toen VVD-fractievoorzitter Theo Bos vorige week woensdag in de raadsvergadering over de kwestie-Vink een opmerking wilde maken over ‘een brief uit Veenendaal’, snoerde burgemeester Asje van Dijk hem als voorzitter direct en onverbiddelijk de mond.

De gemeente Veenendaal noemt het „zeer laakbaar” dat Vink in 2015 verkeerde informatie heeft gegeven over de herkomst en de kwaliteit van zand dat is gebruikt bij bodemsanering en bodemverbetering voor een kerkelijk gebouw in Veenendaal.

Van Vink ontving de gemeente de melding dat er ‘schone grond’ zou worden geleverd uit recreatieplas Zeumeren bij Barneveld. Eind vorig jaar bleek echter dat het afgeleverde zand afkomstig was van een grote partij mogelijk vervuilde grond die volgens een rapport van de Gelderse Omgevingsdiensten niet conform de regels was gekeurd en daarom in haar geheel ‘niet toepasbaar’ was. Dat grond uit deze partij wel was gestort in de wijken Eilanden-Oost en Veller in Barneveld veroorzaakte de afgelopen maanden veel deining na een onthulling van het tv-programma Zembla.

Vluchtige stoffen

Bij het bodemonderzoek dat begin dit jaar in Veenendaal is uitgevoerd zijn in een van de monsters concentraties van de vluchtige stoffen tolueen, xylenen en tetrachlooretheen aangetroffen die te hoog zijn om het zand te mogen toepassen in een woonwijk. Volgens de gemeente Veenendaal zijn de concentraties zo gering dat ze geen risico’s voor de volksgezondheid verwacht, „ook omdat het zand zich onder een pand met een betonnen vloer bevindt”. De gemeente vindt het wel „verrassend” dat de door Vink gereinigde grond nog vluchtige stoffen bevat.

Verhoogde concentraties tetrachlooretheen zijn ook aangetroffen bij onderzoek naar zand van Vink in Achterveld en in het grondwater in de Barneveldse wijk Veller. Volgens onderzoekers waren die niet per se te herleiden tot Vink, maar mogelijk te verklaren uit grondgebruik in het verleden. Tetrachlooretheen wordt onder meer in wasserettes gebruikt als oplosmiddel bij zware verontreiniging.

De gemeente Barneveld wil desgevraagd niet toelichten hoe correspondentie tussen de gemeente Veenendaal en de directie van Vink in haar bezit is gekomen. „We hebben de brief niet-openbaar aan de gemeenteraad verstrekt. We doen er, alleen al daarom, geen nadere mededelingen over”, aldus een woordvoerder van burgemeester en wethouders. Ook raadslid Bos wil er niets over zeggen.

‘Niet zuiver bemonsterd’

Woordvoerder Jaap Kevelam van Vink plaatst kanttekeningen bij de kwalificatie ‘zeer laakbaar’. „Het zou inderdaad zeer laakbaar zijn geweest als we vervuild zand hadden geleverd. Wij vinden dat we dat niet hebben gedaan.” Vink heeft het bodemonderzoek laten toetsen door een onderzoeksbureau. „Er is niet zuiver bemonsterd. Als je schuin langs de fundering boort, pak je automatisch de oude grond mee, waarin tetrachlooretheen aanwezig kan zijn geweest.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht