Volledig scherm
© anp

Veenendaler verdacht van inrijden op ex-geliefde blijft voorlopig vastzitten

De nasleep van een uitgemaakte relatie dreigde op 3 november op de Cuneraweg in Rhenen fataal af te lopen, toen een 30-jarige man uit Veenendaal met zijn auto inreed op zijn ex-geliefde. De man wordt verdacht van doodslag en moest vandaag voorkomen bij de rechtbank in Utrecht. De vrouw hield lichte verwondingen over aan het incident.

Omdat het een pro-formazitting was, werd er inhoudelijk niet ingegaan op de zaak, maar volgens de advocaat en familie van de verdachte Lucas D.  is er van poging tot doodslag in het geheel geen sprake. De vrouw accepteerde volgens de in de rechtszaal aanwezige familie van de verdachte niet dat de man de relatie had uitgemaakt. „Ze bleef hem lastigvallen en lijdt waarschijnlijk aan een persoonlijkheidsstoornis”, betoogde een nicht van de verdachte.  

Woordenwisseling

Volgens de familie hadden de twee op 3 november een afspraak in Rhenen. Daar zou het tot een woordenwisseling zijn gekomen, waarna de vrouw uit de auto zou zijn gestapt. Daarna zou ze voor de auto zijn gelopen en is ze geraakt door de verdachte, aldus het relaas van de familie. Het vermeende slachtoffer was niet aanwezig in de rechtszaal. 

Ook  zijn advocaat R. van der Graaf betoogt dat van poging tot doodslag geen sprake kan zijn. Volgens de verklaringen die getuigen hebben afgelegd aan de politie, blijkt uit niets dat de auto met hoge snelheid bewust op de vrouw inreed. De verklaringen zijn ook tegenstrijdig en de auto moet stapvoets hebben gereden.

Quote

Volgens getuigen­ver­kla­rin­gen blijkt uit niets dat de auto met hoge snelheid bewust op de vrouw inreed

Advocaat R. van der Graaf

Omdat de getuigen nog door de rechtbank moeten worden gehoord, verzocht de advocaat om schorsing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt, die al sinds 3 november vastzit. Zijn cliënt, die als zzp’er in het oud-ijzer werkt, heeft al ruim drie maanden geen inkomsten en de aflossing van zijn leaseauto van 600 euro per maand loopt gewoon door. Lucas D., die nog bij zijn moeder thuis woont, heeft volgens de rapportage van de reclassering geen schulden, drugs- of drankprobleem en evenmin psychische problemen. Mijn cliënt heeft zijn leven op de rit, maar zit nu al ruim drie maanden vast, waardoor er gevaar is voor verlies van werk.

Geweld

De rechtbank was echter niet van plan om Lucas D. in afwachting van de behandeling van de zaak al op vrije voeten te laten. Er zijn ernstige bezwaren om de voorlopige hechtenis te schorsen, was het oordeel van de rechter. Volgens de officier van justitie had het incident maar ietsje anders moeten verlopen of de ex-partner van de verdachte was er niet meer geweest. Volgens het OM heeft de verdachte bovendien al eens eerder een incident gehad met een vrouw, waarbij geweld kwam kijken. 

Hoofdschuddend hoorde de familie en de advocaat van de verdachte het betoog van de officier en de rechter aan. Op 12 maart behandelt de rechtbank de zaak inhoudelijk. Lucas D. moet voorlopig nog zitten. Tot verdriet van zijn moeder, die hem nog wel snel een kus kon geven voordat de wegen zich scheidden.   

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht