Volledig scherm
Femke de Winter en Rene van der Veer presenteren het 'Kookboek van het Jaar' © Angeliek de Jonge

Veldkeuken inspireert de Utrechtse Femke de Winter

Femke de Winter (43) van de Veldkeuken op Amelisweerd heeft al een prijs binnen. Het kookboek van de Utrechtse over dit ambachtelijke en biologische bedrijf werd 'Kookboek van het Jaar'. Ze maakt ook kans om Utrechter van het Jaar te worden. Hans van den Ham interviewde haar.

Heeft u tijd voor me?
,,Ja. Ik ben net klaar met schoonmaken. Dit werk bestaat niet alleen uit romantisch lekkere dingen maken. Het is ook gewoon hard buffelen.''

Hoe lang werkt u al bij de Veldkeuken?
,,Sinds vijf jaar. Momenteel 3 of 4 dagen per week, in de bakkerij. Daar maak ik hartige en zoete taarten.''

Is dat niet anders geweest?
,,Nu is het nieuwe restaurant open, met een eigen keuken. Voor die tijd maakten we hier in de bakkerij broden, soepen, salades en die vervoerden we per bakfiets naar het restaurant. Nu gebeurt dat daar. Het is professioneler geworden.''

Quote

Het is hier zo mooi. Prachtige zonsopkom­sten, de reetjes die rondlopen

Femke de Winter

Hoe is dat boek er gekomen?
,,De Veldkeuken inspireerde me. Het is gewoon ontstaan, wars van trends, uit overtuiging en grotendeels kokend met spullen van het landgoed. Dat verhaal klopt gewoon. En boeide me. Bovendien is het hier zo mooi. Prachtige zonsopkomsten, de reetjes die rondlopen. Ook dat heeft me geïnspireerd.''

Had u verwacht die prijs te winnen?
,,Ik was verbaasd. Ik dacht een boek over de Veldkeuken is leuk voor wat mensen uit Utrecht en omgeving, niet erbuiten. En ik twijfelde over de foto's die ik gemaakt heb en eigenwijs zelf heb uitgezocht. De waardering die ik ervoor heb gekregen, heeft me erg verrast.''

Is het iets om vaker te doen?
,,Dat denk ik wel. Ik heb genoeg ideeën. In eerste instantie komt er een deel twee, want bij de Veldkeuken is genoeg veranderd: nieuw restaurant, andere chef, vestiging in Culemborg. En in de bakkerij werken is niet iets om tot je 65ste te doen.''

Wat eet u zelf het liefst?
,,Dat verandert. Als ik iets lekker vind en vaak eet, ben ik het snel zat. En ik eet graag van het seizoen. Dus nu geen doperwtjes, maar wel stoofperen en puree.''

Uw droom?
,,Mijn geld kunnen verdienen met boeken en foto's. En vrede op aarde, want dat is er steeds minder.''

Wie van de andere negen kandidaten mag UVHJ2015 worden?
,,Dick Bruna. Hij biedt mensen troost met nijntje. En anders, vanwege het mooie verhaal, de straatkrantman die de paus interviewde. En ik heb liever dat de mensen die wellicht op mij willen stemmen, geld overmaken aan Because We Carry. In de eerste week van januari vertrek ik voor die organisatie naar Lesbos om er vluchtelingen te gaan helpen.''

Moet Femke de Winter Utrechter van het Jaar worden? Breng je stem uit via deze link.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht