Volledig scherm
De stratenmakers zijn bezig met het aanleggen van een zebrapad op de Slotlaan in Zeist. © Mel Boas

Verbazing over opnieuw opgebroken Slotlaan in Zeist

Voor de vierde keer in korte tijd ligt de Slotlaan in Zeist open. Omwonenden en winkeliers hebben geen idee waarom de stenen weer uit de straat zijn gehaald. Ze zijn de overlast meer dan zat.

Er is vooral verbazing bij omwonenden over de stapeltjes stenen op de Slotlaan. Stratenmakers zijn druk bezig de weg in orde te maken. „Dit is belachelijk”, zegt Paul, die een appartement bewoont aan de Slotlaan. „Het lukt maar niet om de Slotlaan goed aan te pakken. Het is een straat waar auto's te gast zijn. Ik zie hier een lange, rechte weg die soms veel weg heeft van een snelweg.”

Quote

Als iemand dit in een commerci­eel bedrijf had bedacht, was hij er al tien keer uitgevlo­gen

Paul

Paul, hij wil niet met zijn volledige naam in de krant, vindt het vooral voor de ondernemers langs de Slotlaan heel vervelend. „Er staan steeds meer winkels leeg. Er dreigt verloedering. Als iemand dit in een commercieel bedrijf had bedacht, was hij er al tien keer uitgevlogen. Het shared space-concept (waarbij verkeersdeelnemers rekening met elkaar houden en er geen duidelijke scheidingen meer zijn tussen verschillende weggedeelten, red.) is wat mij betreft een flop. Heel jammer, maar dat krijg je als je een project over acht schijven gaat.”

Een eigenaar van een koffiebar vindt het jammer dat de straat weer open ligt. „Had het een kans gegeven. Het is een kwestie van wennen, maar ik weet er verder ook weinig van. Ik ben in ieder geval blij dat mijn terras groter is geworden.”

Goed uitkijken

Gerrit Berends wil een boodschap doen in de Slotlaan. Hij vindt de nieuwe inrichting van de straat niet veiliger. „Vroeger was er een duidelijke scheiding tussen fietspad en trottoir. Die zie ik eigenlijk niet meer. Ook het oversteken is lastiger geworden. Er zijn perkjes met bomen gemaakt. Die zijn zo geplaatst dat er aan één kant wel ruimte is om over te steken, maar aan de andere kant niet. Ik verbaas me over die dingen. Je moet nu vooral heel goed uitkijken.”

De medewerkers van schoenenzaak Ziengs vinden het vooral lastig. Een bezorger moet met enkele zware pallets over het voetpad de voorraad brengen. „En nee, we hebben geen idee waarom de straat nu weer open ligt. Ons is niets verteld.”

De gemeente verwijst naar een bewonersbrief van de aannemer, die hoopt aan het einde van deze week klaar te zijn. „Deze week verrichten we herstelwerkzaamheden en aanpassingen aan de Slotlaan, deel Korte Weeshuislaan  en Korte Steynlaan. De werkzaamheden vinden plaats aan de rijbaan, fietspad en zebrapaden op diverse locaties. Verkeersregelaars begeleiden tijdens de werkuren het bestemmingsverkeer (laden en lossen) in het werkvak.”

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Utrecht en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht