Volledig scherm
De werkzaamheden aan de Parijsboulevard zorgen voor onduidelijkheid in het verkeer © AD

Verbouwingen Leidsche Rijn Centrum zorgen voor verkeerschaos

Verkeerslichten staan permanent op oranje en fietsers en voetgangers komen terecht op de busbaan: de Parijsboulevard, de verbinding tussen het busstation en het nieuwe winkelcentrum in Leidsche Rijn, is nog in verbouwing maar is volgens weggebruikers momenteel een verkeerschaos.

Het busstation werd halverwege maart nog feestelijk geopend, en ruim een maand later werd het winkelcentrum onthuld. Maar dat betekent niet dat de bouwwerkzaamheden daarmee zijn afgerond. Integendeel, de wegen rondom het busstation en winkelcentrum zijn bij lange na nog niet af en wie om zich heen kijkt, ziet dat het winkelcentrum nog van veel nieuwbouw wordt voorzien.

Zo komt er nog een ondergrondse laad- en losruimte voor vrachtwagens, een nieuwe parkeergarage, en is ook de bouw van nieuwe woningen nog niet afgerond. Tegelijkertijd maken bussen, fietsers en voetgangers gebruik van de aangelegen Parijsboulevard, die tevens het centrale punt van de werkzaamheden is.

Quote

Vooral de bocht tussen het busstation en winkelcen­trum in, is onduide­lijk. Fietsers en voetgan­gers komen opeens op de busbaan terecht

Jefta

Vertwijfeling

Jefta, die dagelijks overstapt op het busstation richting zijn werk in Maarssen, kijkt regelmatig vol vraagtekens naar het verkeersknooppunt. ,,Vooral de bocht van de weg, tussen het busstation en winkelcentrum in, is heel onduidelijk. Fietsers en voetgangers moeten oversteken, maar komen opeens op de busbaan terecht. Daarbij zie je vaak vertwijfeling tussen fietsers en buschauffeurs. Zo van, wie gaat er voor?’’, legt Jefta uit.

Het busstation zou ook niet zijn voorzien van verlichting, wat ’s avonds naast de niet-werkende verkeerslichten voor meer verwarring zorgt. ,,Het is echt levensgevaarlijk als je hier in het donker moet oversteken. Bussen zien je totaal niet en tot voor kort moest je zelfs op de weg wachten tot de bus eraan kwam’’, zegt een vrouw die niet met naam genoemd wil worden.

Omleiding

Dat de verkeerslichten op oranje staan, sluit volgens de gemeente Utrecht aan bij het feit dat de wegenaanleg nog niet is voltooid. Bussen maken gebruik van een kleine omleiding, een tijdelijke route tot de werkzaamheden helemaal af zijn. ,,Misschien dat er hier en daar nog een wegaanleg wordt aangepast. Vandaar dat is besloten om de stoplichten nog op oranje te houden. Nu treden de verkeersregels in werking die gelden zonder stoplichten’’, verklaart Maud Bredero van de gemeente, die vandaag niet meer kon reageren op de onduidelijkheid voor fietsers en voetgangers.  

Als alternatief voor de verkeerslichten proberen enkele verkeersregelaars nog voor enige duidelijkheid te zorgen, maar ook voor hen is het opletten geblazen. ,,Het klopt dat het hier wel momenteel een verkeerschaos is’’, zegt één van de regelaars. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht