Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Verbreding A12 bij Utrecht is voorzichtig begonnen

De verbreding van de A12 bij Utrecht komt steeds dichterbij. Netbeheerder Stedin verlegt de komende weken in opdracht van Rijkswaterstaat kabels en leidingen langs de snelweg. 

Het is een van de eerste werkzaamheden in voorbereiding op de grootschalige vernieuwing van de ring Utrecht. De werkzaamheden zijn afgelopen maandag gestart bij de Papendorpseweg op bedrijventerrein Papendorp en duren vier weken. 

Het verleggen van elektriciteitskabels en gasleidingen is nodig om ruimte te creëren: de parallelbanen aan beide kanten krijgen een extra rijstrook. Volgend jaar gaat Stedin ook langs de A27 aan de slag. Er wordt onder wegen en water geboord, zodat er zo min mogelijk overlast is voor de omgeving.

Eerder dit jaar werden al proefsleuven langs de snelwegen gegraven om de bodem te verkennen. De start van de werkzaamheden voor de feitelijke verbreding is in 2020 gepland. Het wachten is nog wel op gerechtelijke uitspraken. Onder meer Kerngroep Ring Utrecht heeft beroep ingesteld tegen het tracébesluit.

Meer bomen weg dan verwacht

Kort geleden publiceerde de minister een nieuw tracébesluit. Er moeten fors meer bomen wijken rondom de snelwegen dan gedacht. Hiertegen kan tot en met maandag 15 oktober beroep worden ingesteld. Woensdagavond was een door de Kerngroep georganiseerde bijeenkomst in de wijk Lunetten. Er kwamen veel omwonenden op af. Woensdag 4 november staat een actiedag tegen de snelwegverbreding gepland met onder meer een fietsdemonstratie. 

Het rijk trekt ruim een miljard euro uit om de Ring Utrecht te vernieuwen. De doorstroming moet verbeteren door meer asfalt en andere weginrichting. Voor omliggende wijken is een verbetering voorzien na het aanbrengen van stiller asfalt en hogere geluidschermen. Tegenstanders voorzien juist meer herrie en luchtvervuiling door toenemend verkeer. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht