Volledig scherm
Luchtopname van de A27 bij Amelisweerd. © Koen Laureij

Verbreding A27 begint met boren en prikken bij Amelisweerd

De voorbereidingen voor de verbreding van de snelwegen A12 en A27 bij Utrecht worden de komende maanden zichtbaar. Bodemonderzoekers boren en prikken op diverse plekken in de grond langs de snelweg, onder meer langs het verdiepte deel van de A27 bij Amelisweerd.

Op dertig plekken langs de snelweg prikt een sondeerwagen een instrument de grond in om de bodemgesteldheid in kaart te brengen. Daarnaast wordt op zes locaties met een boorwagen een grondboring uitgevoerd. Hiermee worden grondmonsters verzameld. Per locatie worden in het boorgat twee peilbuizen geplaatst, waarmee de grondwaterstand in de gaten gehouden kan worden. De boorwagen is op elke locatie ongeveer twee weken aan het werk.

Aanbesteding

De sonderingen en grondboringen zijn onderdeel van de voorbereidende onderzoeken voor de aanpassing van de A27/A12 Ring Utrecht. De resultaten worden meegenomen in de aanbesteding zodat de inschrijvende marktpartijen hiermee rekening kunnen houden in hun plan en bieding.

De onderzoeken zijn een aanvulling op eerder onderzoek dat een jaar geleden plaatsvond. Door op meerdere plekken te meten, ontstaat volgens Rijkswaterstaat een goed beeld van de variatie van de grondlagen. Deze kennis is nodig om een goed plan te maken voor het aanpassen van de A27/A12 Ring Utrecht. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht