Volledig scherm
Politie na de liquidatie in IJsselstein. © AD/Koen Laureij

Verdachte (23) IJsselstein was op voorwaarden vrij

UpdateDe 23-jarige man uit Rosmalen die verdacht wordt van de liquidatie van een 37-jarige man twee weken geleden in IJsselstein, was op voorwaarden vrij na een eerder delict. CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg wil dat onderzocht wordt hoe het kan dat de man in deze fase in de fout kon gaan, ondanks het strenge toezicht.

De verdachte uit Rosmalen had een straf uitgezeten in een jeugdgevangenis voor een eerder gepleegd delict. Zijn celstraf zat er al op, maar hij moest nog het laatste deel van zijn PIJ-maatregel afronden. PIJ wordt wel eens 'jeugd-tbs' genoemd. Een belangrijk deel van de twee jaar die de PIJ-maatregel duurt, moet de verdachte in een jeugdinrichting doorbrengen om behandeld te worden.

Het laatste stukje van die 'jeugd-tbs' mag de veroordeelde in vrijheid doorbrengen om te resocialiseren, als hij daartoe in staat wordt geacht door reclassering. De verdachte staat dan nog wel onder controle van reclassering. 

Voor welk delict de man uit Rosmalen vast heeft gezeten, wil zijn advocaat Willem Jan Ausma nu niet zeggen.

,,Zijn er signalen gemist waardoor deze man weer in de fout kon gaan?'', vraagt CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg zich af. ,,Ik vind dat dat goed onderzocht moet worden. We mogen het nooit accepteren dat iemand na of tijdens zo'n behandeling weer in de fout gaat,'' zegt de voormalig directeur van een jeugdgevangenis.

De 22-jarige man uit Vianen die meteen na de schietpartij werd opgepakt, heeft ook een flink strafblad. Abdelghani El H. is in 2012 tot maanden jeugdgevangenis veroordeeld voor diefstallen uit winkels. Hij liet zich met een aantal maten insluiten in supermarkten in het hele land om na sluitingstijd de zaak leeg te roven. El H. werd ook veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie.

Afrekening
Het slachtoffer (37) van de liquidatie werd zondag 17 april voor zijn woning aan de Lanceerplaats in IJsselstein voor de ogen van zijn dochtertje neergeschoten. Hij overleed later die dag in het ziekenhuis. Vermoed wordt dat het om een afrekening in het drugscircuit gaat.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht