Volledig scherm
Bij een ongeluk op de kruising van de Graaf Florisweg en de 's-Gravenhoutseweg in Nieuwegeineen kwam in maart een 8-jarig kind om het leven . © Koen Laureij

Verdachte dodelijk ongeval Nieuwegein nam alcohol samen in met medicijnen

De man die in maart in Nieuwegein het dodelijk ongeval veroorzaakte waarbij een 8-jarige jongen om het leven kwam, was onder invloed van antidepressiva én alcohol. Vlak voor het ongeval reed hij mogelijk 130 kilometer per uur.

Dat bevestig zijn advocaat Christian van Dijk tegenover het AD. Bij het ongeval op kruising van de Graaf Florisweg en de ’s-Gravenhoutseweg in Nieuwegein overleed op 10 maart een 8-jarige jongen uit Houten. Een 10-jarig kind liep een schedelbasisfractuur op.  De rechtszaak tegen de  verdachte automobilist, een nu 56-jarige man, is woensdag. 

Antidepressiva

Net na het ongeluk kwam al aan het licht dat de man onder invloed van alcohol door rood reed. Naar nu blijkt slikte de verdachte ook antidepressiva en naderde hij de kruising met een snelheid tussen de 115 en 130 kilometer per uur. Op de kruising geldt een maximum snelheid van 70 kilometer per uur.

Volgens Van Dijk heeft zijn cliënt deze feiten volledig bekend. ,,De recherche heeft het onderzoek naar de toedracht van het ongeval prima uitgevoerd. Daar hebben we verder niets aan toe te voegen.” De advocaat stelt dat zijn verdachte ‘enorm veel spijt’ heeft van het dodelijk ongeval. ,,Hij vindt zelf ook dat hij hiervoor straf verdient.”

Volgens Van Dijk is de landelijke richtlijn voor het veroorzaken van een dergelijk ongeval ‘12 tot 24 maanden’. ,,Maar rechters wijken daar vaak van af, al naar gelang de omstandigheden en de ernst van de feiten.”

De tragische dood van de 8-jarige jongen kwam in Houten keihard aan. Onder meer de basisschool als voetbalclub FC Delta Sports ‘95 waren in diepe rouw door het plotselinge overlijden van hun klas- en teamgenootje. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht