Volledig scherm
. © Koen Laureij/AD

Verdachte doodsteken Corrie was al eerder betrokken bij geweld

Lukasz S., de man die ervan wordt verdacht in februari de 41-jarige Corrie van den Brink uit Soest op de Croeselaan te hebben doodgestoken, heeft al eerder geweldsmisdrijven gepleegd. Vrijdagmiddag staat de 31-jarige Pool voor het eerst voor de rechter.

Wat Lukasz S. precies heeft gedaan is onduidelijk. Daarover wordt tijdens de eerste zogeheten pro-formazitting meer duidelijk. Zijn advocaat Jaap Stobbe wil slechts kwijt dat zijn cliënt in Polen ‘lange tijd’ in een psychiatrische instelling heeft gezeten. ,,Maar daar is hij na enige tijd ook weer uit ontslagen.”

Volledig scherm
Corrie van den Brink, het 41-jarige slachtoffer. © Angeliek de Jonge

De vader van Lukasz S. heeft eerder in een exclusief gesprek met het AD verteld dat zijn zoon al jaren kampt met psychiatrische problemen en dat hij tot twee keer toe werd opgenomen. Bovendien toonde de verdachte zich op zijn Facebookpagina een vrouwenhater. Hij vindt dat feministen verkracht mogen worden. 

Visioen

Hij dweept met zijn nazi-voorvaderen en gelooft dat een apocalyptische eindstrijd zal volgen tussen het goede en het kwaad. Jezus heeft hem dat in een visioen verteld. Onduidelijk is of zijn eerdere gewelddadigheden te maken hebben met zijn denkbeelden.

Op korte termijn gaat Lukasz S. naar het Pieter Baan Centrum. Hij heeft aangegeven mee te willen werken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Het Pieter Baan Centrum is een psychiatrische observatiekliniek. Hier wordt gekeken of de Pool toerekeningsvatbaar is en of hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis.

Mes

Het is nog volstrekt onduidelijk wat de Poolse man precies deed in Utrecht op die bewuste 28 februari van dit jaar. Ook is niet helder waarom hij een mes bij zich droeg. Bekend is wel dat hij door Europa en Nederland reisde. Zo verbleef hij geregeld in Apeldoorn en in plaatsen in de Bijbelgordel. Bekend is dat hij in de dagen voorafgaande aan de dodelijke steekpartij in een budgethotel in Utrecht overnachtte. Hij had geen vaste woon- of verblijfplaats.

De 41-jarige Corrie van den Brink werd op weg naar haar werk bij het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht neergestoken. Ze overleed later in het ziekenhuis. 

  1. Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfanaten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfana­ten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    In iedere bocht langs de route staan ze. Telefoons en cameraatjes in de aanslag, erachter een gefronst gezicht dat in opperste concentratie het ultieme beeld probeert te schieten. Wie denkt dat het een bijzondere bolide is waar ze op wachten zit er ver naast: het is de eerste, met publiek gevulde Tram 22, ofwel de Uithofijn. Tientallen geïnteresseerden konden vandaag gratis een ritje meerijden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht