Volledig scherm
De fietsster raakte zwaargewond bij het ongeluk. © 112mediautrecht

Verdachte ernstig ongeval: Ik reed helemaal niet door rood

De 24-jarige M.C. uit Utrecht beweert bij hoog en bij laag dat hij groen licht had op het moment dat hij op 9 april vorig jaar op de Brailledreef in Utrecht een overstekende fietsster aanreed die daarbij zeer zwaar gewond raakte. Dat stelde zijn raadsman Christiaan Vingerling vanochtend tijdens de eerste regiezitting over het ongeval.

C. wordt ervan verdacht een verkeersongeval te hebben veroorzaakt. Uit technisch onderzoek is vast komen te staan dat C. met een snelheid van tussen de 79 en 89 km per uur reed, iets wat de automobilist zelf ontkent. De verkeerspolitie heeft remproeven gedaan die de uitkomsten van het technisch onderzoek ondersteunen.

Het rapport van de verkeerspolitie ontbrak vanochtend echter in het dossier. C. stelt volgens raadsman Vingerling dat hij na het ongeval ter plaatse is gebleven en dat hij de politie helemaal geen remproeven heeft zien uitvoeren. Vingerling diende dan ook nadere onderzoekswensen in over die remproeven. Volgens de rechtbank zijn die wel degelijk uitgevoerd, maar zijn de resultaten daarvan om onduidelijke redenen niet toegevoegd aan het dossier.

De fietsster liep door de aanrijding een dubbele beenbreuk op, een hersen- en longkneuzing en een blijvend litteken in het gezicht op. C. stelde tijdens de zitting zo’n 50 meter voor de kruising groen licht te hebben gekregen. Uit onderzoek aan de hand van meetgegevens van detectielussen in de weg, blijkt dat hij door rood gereden moet zijn. Voor de kruising stond een automobilist te wachten. Raadsman Vingerling wilde deze automobilist als getuige horen. Daar ging de rechtbank niet mee akkoord. In de auto zouden volgens Vingerling ook nog drie passagiers hebben gezeten. Die zijn niet gehoord als getuige. De rechtbank vindt dat deze getuigen opgespoord moeten worden, waarna ze alsnog als getuige kunnen worden gehoord door de politie.

De zaak wordt inhoudelijk behandeld op 7 februari 2019.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht