Volledig scherm
© ANP

Verdachte opblazen flitspaal: ‘Ik dacht dat we gewoon rotjes gingen afsteken’

,,Ik had geen idee dat we het vuurwerk aan de flitspaal zouden gaan binden. Ik dacht dat we gewoon wat rotjes af gingen steken", zegt Tijmen B. Samen met een vriend bond hij in januari een lawinepijl aan een flitspaal in Doorn. De twee dertigers stonden vandaag terecht in Utrecht. Het OM eist zes maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk.

Afgelopen januari hoorde een oplettende buurtbewoner harde knallen in de buurt. Twee mannen renden weg bij een flitspaal, waar tape en resten van vuurwerk aan vastzaten. De politie werd ingelicht en de twee mannen, Tijmen B. en Joris van L., werden opgepakt in de buurt van de flitspaal.

Van L. zegt veel spijt te hebben van zijn 'loze actie'. ,,Ik ben geen achttien meer en ik weet dat ik dit niet had moeten doen, maar nu zit ik vast en dat valt me heel zwaar." Zowel Van L. als B. brachten de afgelopen drie maanden door in voorlopige hechtenis. Zij worden niet alleen verdacht de ontploffing bij de flitspaal te hebben verzoorzaakt, maar hadden ook grote hoeveelheden hennep en harddrugs in bezit, waaronder MDMA, amfetamine, 4FA en DMT.

Weegschalen en bedragenlijstjes

Quote

Eigenlijk was het een geluk bij een ongeluk want ik heb nu veel kunnen doen om mijn leven weer op de rit te krijgen

Verdachte B.

In de woningen van de mannen werd later nog meer illegaal vuurwerk aangetroffen en er werden spullen gevonden die zouden kunnen wijzen op drugshandel, zoals weegschalen en bedragenlijstjes. Maar volgens B. is drugshandel absoluut niet aan de orde. ,,Ik houd gewoon heel erg van drugs. Alles was voor eigen gebruik."

Ook Van L. geeft aan dat er geen sprake is van drugshandel. ,, Alles wat bij mij is aangetroffen is voor eigen gebruik en ik gebruik meer dan een gemiddeld mens. Daarom had ik ook meer in huis."

Wake-up call

De grote hoeveelheden verdovende middelen, het illegale vuurwerk en de ontploffing bij de flitspaal leverden de mannen drie maanden voorlopige hechtenis op. Beiden zien de detentie als een wake-up call.

,,Eigenlijk was het een geluk bij een ongeluk want ik heb nu veel kunnen doen om mijn leven weer op de rit te krijgen", zegt B. Van L. sluit zich daarbij aan, al geeft hij toe de drugs nooit af te zweren. ,,Maar ik ga natuurlijk wel minderen!"

Voor beide mannen is de voorlopige hechtenis hun eerste gevangenisstraf. Het valt hen zwaar. ,,Ik vind het wel mooi geweest met die voorlopige hechtenis", zegt B. wanneer hem het laatste woord wordt gegeven. De rechter is het daarmee eens want de celstraf die opgelegd zal worden, is niet langer dan de periode die de mannen al in hechtenis hebben doorgebracht. ,,Dat is goed nieuws want dat betekent dat jullie niet meer terug hoeven."

De uitspraak is over twee weken.

Lawinepijlen
Volledig scherm
Lawinepijlen © ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht