Volledig scherm
Het ongeval gebeurde op de A44 bij Nieuw-Vennep. © Josh Walet

Verdachte van dodelijk ongeluk waarbij Houtens echtpaar omkwam: ‘Ik schaam me diep’

UpdateDe 33-jarige Leon Z. heeft bekend dat hij in oktober vorig jaar veel te hard reed toen hij op de A44 met drie andere auto’s in botsing kwam. Daardoor kwamen Jan (66) en Riet (62) van Dam uit Houten om het leven en raakte de bestuurder van een van de andere auto’s gewond. Tegen hem is vier jaar cel geëist.

Z. sprak vandaag voor de rechtbank in Haarlem voor het eerst openlijk over het fatale ongeval. Bij eerdere verhoren deed hij nog vaag.

Z. bood in de volle rechtszaal zijn excuses aan aan de nabestaanden van het echtpaar en de gewonde. ,,Ik heb pas later beseft hoe krankzinnig ik me heb gedragen. Ik schaam me diep.’’  Hij zegt zich een moordenaar te voelen. ,,Er zijn twee mensen overleden door mijn schuld.’’

De 33-jarige man zegt uit schaamte te hebben gelogen over zijn drank- en drugsgebruik in de nacht en dag voor het ongeluk. Hij was na het ongeval de weilanden in gevlucht en had gezegd dat hij daar wodka had gedronken als schrikreactie. Nu geeft hij toe dat dat niet waar was.  Direct na de fatale aanrijding meldde de politie al dat de man positief was getest op het gebruik van cocaïne, amfetamine en methamfetamine.

195 kilometer per uur

Z. reed op de zaterdagavond 195 kilometer per uur over een viaduct op de A44 in de buurt van Nieuw-Vennep, toen voor hem auto’s opdoemden die zich aan de snelheidslimiet hielden. Hij schampte waarschijnlijk eerst een auto en wilde die vervolgens rechts inhalen. Op die rijbaan reed echter de auto van het echtpaar, waar hij hard achterop klapte. De man en vrouw overleden door de kracht van de botsing.

De auto van het echtpaar auto botste vervolgens tegen een andere auto, die daardoor kantelde en pas honderden meters verderop tot stilstand kwam. De bestuurder van die auto raakte zwaargewond.

 Allesvernietigende kracht 

De drie kinderen van het echtpaar gaven een emotionele slachtofferverklaring. ,,Onze ouders zijn met allesvernietigende kracht uit het leven gerukt door iemand met een enorme hoeveelheid alcohol en drugs in zijn bloed. We kunnen alleen hopen dat ze het niet hebben zien aankomen.’’

Wat de officier van justitie betreft mag Z. na het uitdienen van zijn straf vijf jaar niet autorijden, de maximale rijontzegging. Hij is in het verleden meerdere keren veroordeeld voor rijden onder invloed. De reclassering acht de kans groot dat Z. opnieuw in de fout gaat. Zijn advocaat erkende dat Z. een verslavingsprobleem heeft en vroeg om een deels voorwaardelijke straf, waarin hij daarvoor kan worden behandeld.

Het verdriet in Houten was groot. Jan en Riet van Dam waren actief binnen de Hersteld Hervormde Gemeente. De 62-jarige Riet was onder meer ook vrijwilligster bij het Hospice Kromme Rijnstreek. Op de site daarvan, werd zij herdacht met een in memoriam: ,,Een overweldigend groot verdriet en gemis.’’ Ook haar 66-jarige man was bekend in het dorp.

De uitspraak is op 16 april.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht