Volledig scherm
Agenten bij het hotel in Maarsbergen waar Aleksandra Gryziec dood gevonden werd. © Sem van der Wal

Verdachte van dood Poolse vrouw hangt ook in Polen rechtszaak boven hoofd

Ernest K., de Pool die deze week terecht stond voor de dood van zijn 25-jarige vriendin Aleksandra Gryziec, kan voorlopig beter niet op familiebezoek gaan. Hij loopt in Polen namelijk opnieuw de kans vervolgd te worden voor dezelfde zaak. Dat zegt Theo de Roos, emeritus-hoogleraar internationaal strafrecht.

K. stond in Nederland al voor de rechter. Afgelopen dinsdag werd de zaak van K. voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Utrecht behandeld. De officier van justitie eiste toen twee maanden celstraf. Omdat niet bewezen kan worden dat de klappen die K. vorige zomer aan Gryziec heeft gegeven ook daadwerkelijk de dood van de vrouw hebben veroorzaakt, eiste hij celstraf voor huiselijk geweld. De rechtbank doet over anderhalve week  uitspraak. 

Het districtsparket Krosno in Polen is intussen zelf ook een onderzoek gestart naar de dood van Gryziec. De vader van het slachtoffer laakte tijdens de zitting afgelopen dinsdag de werkwijze van de Nederlandse justitie. Het onderzoek zou niet goed zijn uitgevoerd. En dat Ernest K.  tegenstrijdige verklaringen zou hebben afgelegd over de bewuste nacht en vroege ochtend, zou zijn genegeerd. De familie van het slachtoffer werd tijdens de rechtszaak bijgestaan door de consul van Polen.

Ruzie

Gryziec overleed nadat zij en K. op 15 juli vorig jaar ruzie kregen. Ze zou jaloers zijn geworden omdat K. te vaak naar het vrouwelijk bezoek keek. Tijdens de ruzie vielen klappen. Het stel verbleef in het voormalige Amrâth Hotel in Maarsbergen, waar vooral Poolse seizoensarbeiders verblijven. Op zondag, rond het middaguur, werd hij wakker en vond zijn vriendin dood naast het bed. Ze was overleden aan een beklemming van de hersenen als gevolg van een bloeding. 

Volgens Theo de Roos, emeritus-hoogleraar internationaal strafrecht, is de kans heel reëel dat K., na een veroordeling in Nederland, in Polen alsnog wordt opgepakt. K. heeft al bijna zeven maanden in voorarrest gezeten, dus is over anderhalve week, als de rechter de eis van twee maanden celstraf daadwerkelijk overneemt, waarschijnlijk een vrij man. Een van de leidende beginselen van het Nederlandse recht is: non bis in idem, wat betekent dat je niet twee keer vervolgd kunt worden voor hetzelfde misdrijf. Maar dat zal volgens De Roos voor K. niet opgaan. In het Europese recht gaat dit alleen maar op voor fraude-zaken tegen de Europese Unie: iemand kan dus in meerdere landen veroordeeld worden voor dezelfde zaak.

Ook K’s advocaat, Monique Hilhorst, acht het niet verstandig dat hij terugkeert naar Polen waar zijn familie woont. Alleen al niet omdat K. in de Poolse media al is veroordeeld, zoals ze het stelt. Zolang K. in Nederland verblijft, loopt hij in ieder geval geen gevaar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht