Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Verdachte van eenzijdig ongeval: ‘Ik moet tijdens het rijden aan handrem getrokken hebben’

Zijn zwager belandde met gebroken ribben en een klaplong in het ziekenhuis, zelf zat hij vrijdag in de Utrechtse rechtszaal in het verdachtenbankje. Door een actie die de 28-jarige Renswoudenaar zich niet meer kan herinneren. 

,,Ik blijk aan de handrem te hebben getrokken”, aldus de man.

De verdachte zat bij zijn broer en zwager in een auto die vorig jaar in de nacht van 24 november bij een eenzijdig ongeval aan de Heuvelsesteeg in Overberg tegen een boom reed.

De broers bleven ongedeerd, maar hun zwager had minder geluk. Uit onderzoek van de verkeerspolitie bleek dat de auto in een slip was geraakt doordat iemand onder het rijden aan de handrem had getrokken.

Quote

Het is gebeurd, het is niet goed, maar ze waren niet boos.

Man betwist aantijging niet 

Hoewel de Renswoudenaar het zich niet kan herinneren, betwistte hij niet dat hij diegene geweest moet zijn, zoals een van de anderen tegenover de politie had verklaard. Het zou onder invloed van drank zijn gebeurd.

,,Het is gebeurd, het is niet goed, maar ze waren niet boos. Ze nemen het me niet kwalijk”, vertelde de verdachte dat de verhoudingen met zijn broer en zwager nog steeds goed zijn. De man heeft alle schade vergoed en zijn zwager ook anderszins na het ongeval geholpen.

Zonder opzet 

De officier van justitie en de rechter meenden beiden dat de verdachte nooit de opzet had gehad om zijn zwager letsel toe te brengen, maar ze vonden dat hij daar wel verantwoordelijk voor was.

Hoewel de man nadien veel voor zijn zwager had gedaan en alles onderling was geregeld, vond de rechter een werkstraf van 180 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, op zijn plaats. ,,Het had heel anders kunnen aflopen”, meende ze.

De officier van justitie had daarnaast nog twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar geëist, maar daar zag de rechter geen aanleiding voor omdat de Renswoudenaar een blanco strafblad had. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht