Volledig scherm
Screenshot uit het programma ‘Opsporing Verzocht’. In de Audi de drie verdachten van een plofkraak in Duitsland. © AD

Verdachte van ‘plofkraakcrash’ Kanaleneiland blijft voorlopig vastzitten

De man die verdacht wordt van het plegen van een plofkraak in Duitsland blijft voorlopig vastzitten. De 30-jarige Bob E. uit Utrecht is volgens justitie één van de verdachten die de kraak pleegde. Na de plofkraak ontstond een gevaarlijke achtervolging, waarbij de krakers uiteindelijk crashten in Utrecht.

Volgens justitie was E. een van de mannen die vorig jaar in de nacht van 24 op 25 juli in het Duitse Wesel een plofkraak pleegde. Met gas werd een pinautomaat opgeblazen. Daarbij werd een bedrag van ongeveer 106.000 euro geroofd. Na de kraak gingen de mannen er in een Audi vandoor, maar de Duitse politie kreeg hen snel in het vizier. Daarna ontstond een levensgevaarlijke achtervolging, waarbij de krakers in de vluchtauto snelheden bereikten tot over de 200 kilometer per uur.

Verontwaardigde reacties

In Utrecht raakte de politiehelikopter de krakers kwijt, nadat de Audi crashte op een rotonde bij het Anne Frankplein. Ondanks een uitgebreide zoektocht in de omgeving, kon de politie de inzittenden niet vinden. Dat leidde tot een hoop verontwaardigde reacties, omdat de politiehelikopter urenlang laag boven de stad hing en veel bewoners wakker hield.

Volledig scherm
De gecrashte vluchtauto op het Anne Frankplein in Utrecht. © ANP

Onderdelen van de gecrashte Audi lagen verspreid over het hele verkeersplein. In november kwamen E. en twee andere verdachten in beeld bij de politie, op basis van dna-sporen die in de auto werden gevonden. Een van deze verdachten moet over een paar weken voor het eerst in de rechtbank verschijnen. Een inhoudelijke behandeling volgt eind maart. Twee andere verdachten worden in een andere rechtszaak berecht, omdat zij ook betrokken zijn bij andere plofkraken.

Quote

De ‘Audibende’ wisselt van samenstel­ling, maar moet zo’n 200 man sterk zijn

Politiedeskundigen

Het westen van Duitsland is al een paar jaar tijd populair bij criminelen die plofkraken plegen. Duitse pinautomaten zijn niet zo goed beveiligd als Nederlandse. De Duitse en Nederlandse politie spraken al eerder van de ‘Audibende’ of ‘plofkraakbende’ uit Utrecht. Een groep die wisselt van samenstelling, maar zo’n 200 man sterk moet zijn, volgens politiedeskundigen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht

poll

Snorfietsers op de rijbaan...dat is vragen om ongelukken

Snorfietsers op de rijbaan...dat is vragen om ongelukken

  • Mee eens (82%)
  • Niet mee eens (18%)
1965 stemmen