Volledig scherm
De 30-jarige Jaïr Wessels. © Politie

Verdachte van moord op Jaïr Wessels vluchtte na liquidatie naar Spanje

Een van de twee verdachten die vastzit vanwege betrokkenheid bij de liquidatie op de Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels was naar Spanje gevlucht omdat hij in Nederland zijn leven niet meer zeker was. Hij werd in oktober 2017 in Spanje aangehouden. Hij had de wijk genomen omdat zijn naam rondging in het criminele circuit, melden goed ingevoerde bronnen aan het AD. 

Het gaat om de 33-jarige Johannes de G., die woensdag voor het eerst in een inleidende zitting voor de rechter moet komen. Over zijn betrokkenheid bij de liquidatie op Wessels heeft hij verklaringen afgelegd. Zijn medeverdachte Howard K. beroept zich op zijn zwijgrecht en weigert mee te werken. Dat De G. praat met het rechercheteam is opvallend: verdachten in dit soort onderzoeken weigeren meestal verklaringen af te leggen. Bronnen melden het AD dat De G. de wijk had genomen naar Spanje omdat zijn naam rond zou gaan in het criminele circuit. Hij zou daardoor zijn leven in Nederland niet meer zeker zijn.

Volledig scherm
Jaïr Wessels wordt verzorgd bij station Breukelen. Hij zou later overlijden. © Marnix Schmidt

Wessels werd op vrijdagmiddag 7 juli 2017 rond drie uur neergeschoten op de parkeerplaats bij station Breukelen. Hij had geen schijn van kans en overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De daders gingen na de schietpartij in Seat Léon richting de A2 en stapten bij Loenersloot over in een andere auto. Deze auto werd, zoals gebruikelijk bij criminele afrekeningen, niet in brand gestoken, waardoor de forensische specialisten van de politie belangrijke sporen konden veiligstellen. De tweede vluchtauto werd bovendien vastgelegd op camera en beelden hiervan werden uitgezonden bij Opsporing Verzocht.

Luxueus leven

Opvallend is dat ook de nabestaanden van Wessels onderdeel zijn van een justitieel onderzoek. Zij werden onlangs aangehouden, omdat justitie denkt dat zij het criminele geld dat Wessels verdiende, zouden witwassen. Bij huiszoekingen werden twee auto’s, een motorscooter, dure sieraden, schoenen, tassen en meer dan 250.000 euro in contanten aangetroffen. Eind 2016 startten politie en justitie al een onderzoek naar Wessels. Hij hield er een zeer luxueus leven op na, maar had geen normale baan. Daarom bestond het idee dat hij zijn levenswijze op andere manieren financierde. Wessels was vaak in Spanje, bezocht feesten met dure viptafels, reed in grote en dure auto’s en was vaak in het bezit van grote sommen contant geld.

Justitie wil vooruitlopend op de zaak niet reageren. De officier van justitie geeft woensdag tijdens de eerste zitting een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de moord op Wessels.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht