Volledig scherm
De reconstructie van het ongeval met de auto van de verdachte op zondagavond 11 november. © Foto Ruud Voest

Verdachte van ongeluk met studente blijft in cel; ‘Reed veel te hard en was onder invloed’

De 23-jarige Utrechter die op 1 september een ernstig ongeval veroorzaakte op de Kaatstraat in Utrecht, blijft voorlopig in de cel. Niet alleen zou hij te hard en onder invloed hebben gereden, ook lieten de remmen van zijn auto te wensen over. Door de botsing van zijn auto met een fietsster balanceerde een jonge vrouw op het randje van de dood.

De studente raakte bij het ongeval rond 03.40 uur die zaterdagnacht ernstig gewond en het is nog maar de vraag of ze volledig herstelt van de klap. Ze liep naast een hoofdwond ook een hersentrauma op, evenals oogletsel. Het is nog niet duidelijk of ze, als gevolg van het ongeval, haar studie kan vervolgen.

De verdachte in de zaak is geen onbekende voor justitie. Mede vanwege het gevaar van herhaling besloot de rechtbank vanmiddag de man nog zeker twee maanden in voorarrest te houden. Zijn eerdere rijgedrag en boetes zijn aanleiding om te denken dat hij opnieuw in de fout kan gaan.

Belemmerd zicht

De 23-jarige Van der V. ontkent niet dat hij het ongeluk heeft veroorzaakt, maar volgens zijn advocaat Boumanjal is het zeer de vraag of sprake is van roekeloos of onvoorzichtig rijgedrag. Op het weggedeelte nabij de Adelaarstraat zouden bouwhekken, een dixi en gebrekkige verlichting het zicht hebben belemmerd. En daar dook de studente volgens de verdachte opeens vanaf links op. Dat gebeurde precies op het moment dat rechts van de auto ook een scooter reed.

De veroorzaker van het ongeval reed door en liet het slachtoffer zwaargewond achter ter hoogte van de Zeedijk. Volgens berekeningen moet hij 77 kilometer per uur hebben gereden, waar 50 is toegestaan. Zijn advocaat hield het op tussen de 62 en 77 kilometer per uur. Dit moet nog definitief worden vastgesteld aan de hand van de resultaten van remproeven die op 1 november tijdens een reconstructie zijn gemaakt. 

Onoplettend

Van der V. is volgens zijn advocaat erg onoplettend geweest en moet zich anders opstellen in het verkeer. ,,Maar hij is door dit ongeval wel wakker geschud. Hij is ontdaan, het valt hem zwaar. Hier zit een ander mens dan voor het ongeval.” Dat alles kon de rechtbank niet verleiden tot het voorlopig schorsen van zijn hechtenis.

Officier van Justitie Hoppenbrouwers verwacht in april tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak een ISD-maatregel tegen de man te gaan eisen. Dit betekent dat hij als ‘meerderjarige, stelselmatige dader’ in een inrichting wordt geplaatst om gedragsverbetering af te dwingen. Met het slachtoffer gaat het inmiddels langzaam maar zeker beter.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht