Volledig scherm
Een autobrand aan Pearsonlaan in Kanaleneiland. © Michiel van Beers

Verdachten autobranden rond jaarwisseling moeten voor de rechtbank verschijnen

Vier mannen uit Utrecht (17, 18, 22 en 22 jaar) moeten zich dit voorjaar bij de meervoudige kamer van de rechtbank verantwoorden voor het in brand steken van auto’s in de laatste dagen van het oude jaar. Het kwartet, dat eind december al is aangehouden, zit nog altijd in voorarrest.

De mannen blijven allemaal in ieder geval nog tot en met volgende maand in de cel. De jongste verdachte verschijnt in juni voor de rechtbank. Deze 17-jarige Utrechter wordt als enige verdacht van betrokkenheid bij meerdere autobranden. Hij zou naast twee brandstichtingen ook nog een poging tot brandstichting in een andere auto in Utrecht op zijn conto hebben. De minderjarige Utrechter wordt bovendien verdacht van deelname aan een criminele organisatie. 

Criminele organisatie

Ook een 18-jarige plaatsgenoot die nog vastzit voor het in brand steken van een auto rond de jaarwisseling, zou deel uitmaken van diezelfde criminele organisatie. Deze organisatie zou zich vooral hebben beziggehouden met vermogensdelicten. De rechtszaak tegen deze 18-jarige staat op de agenda voor april, net als de zaak tegen twee 22-jarige verdachten uit Utrecht. 

Als het drietal voor de rechter verschijnt, verblijven zij al ruim drie maanden in de cel. Dit lange voorarrest heeft alles te maken met de grote impact van de autobranden in de stad. Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf in petto voor de mannen en dat onderschrijft de rechtbank, gezien het lange voorarrest.

Opgepakt

Naast het kwartet dat nog in de gevangenis zit, heeft ook nog een andere 17-jarige Utrechter vastgezeten op verdenking van brandstichting. Hij werd al in november opgepakt in Kanaleneiland en kwam na een paar dagen voorlopig op vrije voeten. En ook een 23-jarige man uit Nieuwegein is vrijgelaten, nadat hij rond de jaarwisseling enkele dagen in de cel zat voor brandstichting in de Rivierenwijk. Het tweetal is nog wel verdacht en moet zich later voor de rechter verantwoorden.

Twee verdachten konden mede worden aangehouden door de inzet van een onbemand vliegtuig met warmtebeeldcamera.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht