Volledig scherm
© anp

Verdachten reeks plofkraken mogen proces in vrijheid afwachten

De zeven mannen uit Utrecht en Nieuwersluis die verdacht worden van een reeks plofkraken mogen vanaf donderdag hun strafproces in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechtbank maandag beslist. De mannen werden in het najaar van 2016 opgepakt.

Ze worden in verband gebracht met een aantal plofkraken in Utrecht, Leersum en Soest. Ze bliezen volgens justitie geldautomaten op, onder meer in vestigingen van Albert Heijn, en maakten vele tienduizenden euro's buit. Bij zo'n kraak komt speciale inkt met chemisch DNA op de biljetten, die daarmee te herleiden zijn naar een specifieke geldautomaat. Op die manier koppelt justitie de mannen aan de kraken. Het OM vermoedt dat de mannen met nog veel meer kraken in verband kan worden gebracht.

Enkelband

Omdat de rechtbank een groot aantal onderzoekswensen van de advocaten heeft toegewezen is er nog geen zicht op een inhoudelijk strafproces. Onder strikte voorwaarden mogen de verdachten het proces daarom voorlopig in vrijheid afwachten. Zo moeten ze verplicht een enkelband dragen met daarin een gps-systeem en moeten ze meewerken aan toezicht door de reclassering. Bovendien is er een contactverbod opgelegd.

Pas in november staat de volgende regiezitting gepland. Dan moet duidelijk worden hoe het onderzoek naar de plofkraken vordert. Een inhoudelijke behandeling van de zaak staat pas op z’n vroegst in 2018 gepland.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht