Verdachten van geweld tegen agenten in Kanaalstraat snel voor de rechter, OM gaat dubbele straf eisen

videoVier van de vijf verdachten die werden aangehouden na de onrust rond een aanhouding van een 23-jarige Utrechter in de Kanaalstraat in Utrecht moeten voor de politierechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie gaat in die zittingen een twee keer zo hoge straf eisen tegen hen, omdat het om geweld tegen agenten gaat. Een onderzoeksrechter heeft vandaag het voorarrest van drie verdachten verlengd.

De onrust ontstond afgelopen dinsdag nadat de politie een melding binnen kreeg dat een vrouw zou zijn lastig gevallen door twee mannen in de Kanaalstraat. Toen de politie arriveerde had de vrouw weten te ontkomen. Een 23-jarige man die met het incident te maken zou hebben werd door de politie gecontroleerd. Hij bleek nog een openstaande straf te hebben, waarop agenten hem aanhielden. De man verzette zich en ook omstanders bemoeiden zich met de aanhouding. Uiteindelijk is de man opgepakt. Hij moet op 1 augustus voor de rechtbank verschijnen. 

Ongeregeldheden

Diverse omstanders werden uiteindelijk door de politie opgepakt rond de ongeregeldheden die ontstonden bij de aanhouding. Ook raakte een vrouw gewond. Zij heeft aangifte gedaan tegen de politie. Van twee andere vrouwen is nog onduidelijk wat hun rol dinsdag was. De politie gaat met hen in gesprek, om een verklaring op te nemen en eventueel ook een aangifte te noteren. Ondertussen wordt onderzocht of de agenten rechtmatig geweld toe hebben gepast dinsdag. 

Een 29-jarige Utrechter moet 1 juli bij de politierechter komen wegens het beledigen en schreeuwen naar agenten. Bovendien moest hij voor een aantal andere strafbare feiten toch al naar de rechtbank. Hij is tot de zitting op vrije voeten. Een 19-jarige Utrechter en een 22-jarige man uit Culemborg werden opgepakt omdat zij agenten geslagen en geschopt zouden hebben. Zij moeten volgende week woensdag al in een spoedzitting bij de rechter komen en zitten in ieder geval tot die tijd in de cel. Omdat het gaat om geweld tegen de politie wil het OM de strafeis verdubbelen. Een 33-jarige Hilversummer werd aangehouden op verdenking van opruiing. Hij blijft tot en met zondag in de cel. 

Agenten die bij het incident betrokken waren deden deze week aangifte

Volledig scherm
Tientallen agenten staan in de Kanaalstraat. © Marijn van Gelder

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht