Verdwijnende trap: een kunstwerk dat overwoekerd moet raken

VideoEen kunstwerk waarvan het de bedoeling is dat het overwoekerd wordt door planten. Dat is Vanishing Staircase in het Utrechtse Zocherplantsoen, vrijfdag officieel geopend door wethouder Anke Klein. Die hielp de natuur een handje door tussen de stenen treden van de ‘verdwijnende trap’ een handje bloemzaad te gooien.

De treden lopen vanaf het Centraal Museum door het plantsoen naar het water van de singel, waarmee er nu een soort omgevallen trap met gekantelde treden ligt. Die ligt er nu nog kaal bij, maar dat moet snel veranderen. In de voegen tussen de treden zitten duizend plantjes (twintig verschillende soorten). Alsof dat nog niet genoeg is, is er ook zaad van nog eens 44 soorten planten gestrooid.

Het ecologische kunstwerk past in de ambities van de initiatiefgroep Vergroening Singel, een groep binnenstadsbewoners die zich, bijgestaan door ecologen, bezighoudt met het groener en natuurlijker maken van de singels. Dat doen ze bijvoorbeeld door drijvende eilandjes in het water te leggen, maar ook ontstond het idee van een kunstwerk. 

Transformeren

De Haarlemse kunstenares Birthe Leemeijer tekende voor het ontwerp. Ze vindt het fantastisch dat het gelukt is het kunstwerk aan te leggen op een plek als het Zocherplantsoen, een monumentaal park waar niet zomaar de schop de grond in kan. Ze is erg benieuwd hoe het kunstwerk zich gaat ontwikkelen, als eenmaal de plantjes gaan groeien en ook de omgeving er invloed op uit gaat oefenen. ,,Het beeld ligt er, maar het blijft zich transformeren. Het wordt voortdurend ingevuld door de aanwezigheid van mensen die erover wandelen, honden die aan de waterkant staan te slobberen en kinderen die er op spelen.’’

 Lies Köning, een van de ecologen van de initiatiefgroep, vindt dat met het kunstwerk ‘iets unieks is neergezet’. ,,De natuur heeft hier een heel nieuw podium gekregen.’’ Leemeijer is van plan af en toe naar Utrecht te komen om te kijken hoe Vanishing Staircase zich ontwikkelt. ,,Ik ben ontzettend nieuwsgierig wat hier de komende tijd gaat gebeuren.”

Volledig scherm
Enkele aanwezigen bij de officiële opening wagen zich al op de schuine treden van de Vanishing Staircase, het nieuwe kunstwerk in het Zocherplantsoen in Utrecht. © ad

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht